Chelsea-fan Dzagoev lijkt Rusland reeds ontgroeid te zijn

Voetbal International kiest tijdens dit EK na iedere wedstrijddag een Speler van de Dag. Op de eerste speeldag was Alan Dzagoev de uitblinker, met twee treffers tegen Tsjechië.

<br /><br /> Duel Rusland - Tsjechië 4-1Interlands 21Doelpunten 6

Het Russische nationale elftal onder leiding van Dick Advocaat heeft de hoogste gemiddelde leeftijd van alle EK-deelnemers, maar juist een jonkie was uitblinker tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië. Zijn naam: Alan Dzagoev. De 21-jarige aanvallende middenvelder staat onder contract bij CSKA Moskou, waar hij in april 2008 op zeventienjarige leeftijd zijn debuut maakte.

Tijdens de zevende speelronde van Russische competitie kwam hij in blessuretijd in het veld tijdens het uitduel met FC Luch-Energia (3-1 winst), maar in zijn tweede wedstrijd mocht hij meteen in de basis beginnen en nam hij meteen een van de treffers voor zijn rekening tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Khimki (4-3 zege). Het talent van Dzagoev viel ook Guus Hiddink op, die hem als bondscoach van Rusland op 11 oktober 2008 liet debuteren tijdens het WK-kwalificatieduel bij Duitsland (2-1 nederlaag). Na de wedstrijd tegen Tsjechië staat Dzagoev op 21 interlands, waarin hij zes keer scoorde.

Dzagoev werd door de UEFA uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. 'Toen ik klein was, was ik fan van de Kroatische aanvaller Davor Suker. Dat uitgerekend hij de trofee van Man of de Match uitreikt, doet me bijzonder veel', reageerde de aanvallende middenvelder. 'Na mijn blessure (een teenbreuk eind maart, red.) kon ik snel herstellen en heb ik mijn kans gekregen in de oefeninterland tegen Italië. Ik bedank bondscoach Dick Advocaat dan ook voor zijn vertrouwen.'

Dzagoev lijkt na een goed EK ook op weg naar een grotere competitie, want het niveau in Rusland is hij inmiddels ontgroeid. Al kort na zijn debuut werden clubs als Arsenal, Chelsea, Manchester United en Real Madrid met hem in verband gebracht, maar Dzagoev heeft een uitgesproken voorkeur. Hij is een Chelsea-fan en noemt Frank Lampard als zijn grote voorbeeld. Het is dus aan Roman Abramovich, de schatrijke Chelsea-eigenaar én landgenoot van Dzagoev, om de droom van het Russische supertalent waar te maken.

&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;
<br /><br />
Duel
Interlands
Doelpunten

Tijdens de eerste speeldag van het EK werden er in totaal zeven doelpunten gemaakt en wat ons betreft kwam de mooiste op naam van Roman Shirokov. De dertigjarige middenvelder van Zenit Sint-Petersburg maakte in de 24ste minuut de 2-0 tegen Tsjechië na een splijtende pass van Andrei Arshavin, maar de manier waarop Shirokov afrondde was van grote schoonheid. Met buitenkant rechts verschalkte hij Petr Cech en bekroonde zo zijn uitstekende wedstrijd.

Duel
Interlands
Doelpunten

Voor gastland Polen was er na de openingswedstrijd tegen Griekenland weinig reden tot juichen. Na een uitstekende eerste helft gaf de ploeg van bondscoach Franciszek Smuda een zeker lijkende overwinning weg, maar het had nog veel erger gekund. Przemyslaw Tyton voorkwam echter een nederlaag. De PSV-doelman kwam in de zeventigste minuut in het veld na een rode kaart voor Wojciech Szczesny en als eerste daad keerde hij de strafschop van Giorgos Karagounis. Samenstelling: Arjan van den IJssel
Foto's: VI Images