Chelsea geeft teleurstellend seizoen glans met FA Cup

Chelsea heeft zaterdag ten koste van Manchester United de FA Cup gegrepen (1-0). De ploeg van Antonio Conte poetst daarmee de tegenvallende Premier League-campagne enigszins weg.

Het was geen verrassing dat de eindstrijd gespeend bleef van veel spektakel. Desondanks bleef het spannend tot het einde. De ploegen hielden elkaar in de openingsfase al in evenwicht, maar de eerste dreigende uitbraak van Chelsea, in de 22ste minuut, leverde wel gelijk de allesbeslissende strafschop op.

Cesc Fàbregas stuurde Eden Hazard weg met een steekpass op maat, United-verdediger Phil Jones trok aan de noodrem en ontving tot grote woede van Antonio Conte 'slechts' geel van arbiter Michael Oliver. Hazard ging in zijn driehonderdste wedstrijd voor Chelsea zelf achter de bal staan en schoot koeltjes raak (zie video). Het was de eerste benutte strafschop in een FA Cup-finale (buiten penaltyreeksen) sinds die van Ruud van Nistelrooy voor United tegen Millwall in 2004.

Manchester United, dat voor de 1-0 ook al het meeste balbezit had, zocht na de openingstreffer logischerwijs de aanval. Het eerste gevaar kwam van Paul Pogba, wiens poging van afstand net naast het doel eindigde. Pas vlak voor rust kreeg United de eerste echte grote kansen. Eerst kopte Jones bij de tweede paal net naast uit een voorzet van Ashley Young, kort daarop werd na een goede actie van Pogba het schot van Marcus Rashford geblokt.

De ploeg van José Mourinho zette na de pauze opnieuw aan, maar door de hechte organisatie van Chelsea bleef het een wat teleurstellend schouwspel. In minuut 63 was Jones wederom dicht bij de gelijkmaker: de verdediger zag Thibaut Courtois knap redden op zijn kopbal, waarna de rake rebound van Alexis Sánchez werd afgekeurd wegens buitenspel.

Aan de andere kant kreeg Chelsea zeven minuten later een sporadische mogelijkheid om de wedstrijd in het slot te gooien. Marcos Alonso kreeg van dichtbij de kans op de 2-0, maar David de Gea redde. Vervolgens besloot Oliver na overleg met de videoarbitrage geen strafschop te geven voor een vermeende handsbal van Young.

Ruim een kwartier voor tijd deed Mourinho een verwoede poging het duel alsnog te kantelen. Anthony Martial en Romelu Lukaku vervingen Jesse Lingard en Rashford, maar konden ook geen potten breken. De grootste kans in de slotfase was voor Pogba, die uit een corner volledig vrijstaand naast kopte.

Door de nederlaag sluit Manchester United het seizoen af zonder prijs. Dat geldt niet voor Chelsea, dat in de competitie naast een Champions League-ticket greep, maar de FA Cup voor de achtste keer in de wacht heeft gesleept. Arsenal is nog altijd recordhouder met dertien eindzeges.