Chapecoense, een jaar na de ramp: de wederopstanding van Alan Ruschel

Reacties

Chapecoense werd op 28 november 2016 getroffen door de vliegtuigramp die nagenoeg alle passagiers het leven kostte. Een jaar na dato geven twee mirakels de club weer hoop voor de toekomst: de handhaving op het hoogste niveau en de terugkeer van overlevende Alan Ruschel.

Chapecoense, een jaar na de ramp: de wederopstanding van Alan Ruschel

Twaalf dagen geleden speelde Chapecoense zich veilig in de Campeonato Brasileiro Série A. Het was de mooiste avond sinds 23 november 2016, een historische dag in de clubhistorie. Toen bereikte Chapecoense middels een remise tegen de Argentijnse grootmacht San Lorenzo de finale van de Copa Sudamericana, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League. En dat terwijl de club acht jaar terug nog op het vierde niveau speelde in Brazilië.

Vijf dagen later volgde de rampspoed. Op weg naar de finale van het toernooi verongelukten 71 inzittenden, waaronder het grootste deel van de ploeg. Van de spelers overleefden alleen doelman Jakson Follmann, verdediger Neto en linksback Alan Ruschel het ongeluk.

Ruschel, die 'slechts' schade aan zijn scheenbeen, buikholte en wervelkolom opliep, staat een jaar later symbool voor de zware en inspirerende wederopstanding van Chapecoense. 252 dagen na de fatale dag maakte hij zijn rentree op het veld. In Camp Nou nota bene, onder applaus van Lionel Messi en consorten, tijdens de benefietwedstrijd tegen Barcelona.

Alan Ruschel met Lionel Messi tijdens het benefietduel in augustus.
Alan Ruschel met Lionel Messi tijdens het benefietduel in augustus.

'Het plezier met de bal is verdubbeld', vertelde Ruschel aan O Jogo. 'Toen ik het ziekenhuis verliet, maakte ik duidelijk dat ik de mensen wilde eren die ons en onze familie zijn ontvallen.' Daar slaagde Ruschel in. Met een bescheiden rol voor de vleugelverdediger besloot Chapecoense deze maand een moeizaam seizoen, waarin de derde trainer Gilson Keina het vanaf de grond opgebouwde elftal uiteindelijk naar handhaving loodste.

Dat Ruschel nog leeft en zijn carrière kon vervolgen, is te danken aan een klein detail dat achteraf zijn redding bleek. 'Ik zat achterin het vliegtuig bij de journalisten, maar onze directeur vroeg of ik naar voren wilde komen. Eigenlijk had ik daar geen zin in, maar toen zag ik mijn ploeggenoot en vriend Jakson Follmann voorin en daar ben ik naast gaan zitten.'

De ramp en het geluk dat Ruschel ondervond plaatsen alles in perspectief. 'Ik hecht meer waarde aan wat ik heb: mijn vrienden, mijn familie, de mensen van wie ik houd', zei hij tegen Gazeta do Povo. 'We weten niet wat er kan gebeuren in vijf minuten. Dus ik probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen met de mensen die ik graag mag.'

Een van zijn dierbaren is Neto, aan wie Ruschel het afgelopen jaar veel steun had. De ervaren stopper, die nog kampt met naweeën van de ramp, hoopt in 2018 te doen wat Ruschel al deed: terugkeren op het veld. Zodat ze gezamenlijk symbool kunnen staan voor de wederopstanding van een in het hart getroffen club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.