Casillas vereerd: 'Applaus voor een tegenstander komt niet vaak voor'

Anfield was dinsdagavond het decor voor mogelijk de laatste Champions League-wedstrijd van Iker Casillas en de 36-jarige doelman nam in stijl - voorlopig - afscheid. Zijn fraaie redding kort voor tijd leverde hem veel lof op.

Na de 0-5 nederlaag drie weken geleden speelde het FC Porto van Casillas de return bij Liverpool alleen nog om de eer. Op Engelse bodem werd het 0-0 dankzij een redding van de ervaren Spanjaard in de 88ste minuut. De oud-doelman van Real Madrid hield invaller Danny Ings met een katachtige reflex van scoren af. Het thuispubliek beloonde hem daarvoor met een ovatie. 'Ik wil de Liverpool-fans hiervoor bedanken', aldus Casillas, die ook voorafgaand aan de tweede helft al toegejuicht werd door The Kop. 'Applaus voor een speler van de tegenstander komt niet vaak voor.'

Het uitduel met Liverpool was de 167ste wedstrijd van Casillas in het hoofdtoernooi van de Champions League. De doelman is daarmee de speler met de meeste optredens in het kampioenenbal. Xavi bezet met de 151 duels de tweede plaats op deze anglijst, terwijl nummer drie Cristiano Ronaldo op 148 wedstrijden staat. Casillas hield op Anfield voor de 56ste keer zijn doel schoon in de Champions League en ook dat is een record. Gianluigi Buffon kan woensdagavond op gelijke hoogte komen met nummer twee Edwin van der Sar, die op vijftig clean sheets staat.

Onduidelijk is nog of Casillas terugkeert in de Champions League, het toernooi dat hij drie keer won met Real Madrid (2000, 2002 en 2014). Het aflopende contract met de doelman wordt niet verlengd, liet FC Porto recent weten.

De redding waarmee Iker Casillas zijn 56ste clean sheet veiligstelde.