Carroll en Suarez bezorgen Liverpool winst in derby

Liverpool heeft de 216de Merseyside-derby winnend afgesloten. Andy Carroll en Luis Suarez zorgden voor een late zege bij Everton, dat lang met tien man speelde (0-2).

Aan de kant van Everton begon Royston Drenthe op de bank, terwijl John Heitinga vanwege een blessure niet bij de selectie zat. Dirk Kuijt was de enige Nederlander in de basisopstelling. In de negende minuut ontvlamde de wedstrijd, toen Luis Suarez zijn kopbal eenvoudig gered zag worden door Tim Howard en Tim Cahill in de tegenaanval eveneens dicht bij een doelpunt was.

Ruim een kwartier later moest Everton een forse tegenvaller incasseren, toen Jack Rodwell van het veld werd gestuurd. De jonge middenvelder werd hard gestraft door scheidsrechter Martin Atkinson na een tackle op Suarez. Met elf tegen tien lukte het Liverpool lang niet om kansen te creëren, maar op slag van rust kreeg Kuijt een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer.

Na een overtreding van Phil Jagielka op Suarez wees Atkinson naar de stip, maar Kuijt zag zijn zwak genomen strafschop gekeerd worden door Tim Howard. In blessuretijd van de eerste helft schoot Charlie Adam op de lat, maar na rust hielden beide ploegen elkaar lang in balans. Tot de 71ste minuut, toen Carroll de ploeg van manager Kenny Dalglish op voorsprong zette.

Craig Bellamy stuurde José Enrique weg, die in het strafschopgebied voorzette. Kuijt bukte, waardoor Carroll eenvoudig kon binnen schieten. Elf minuten daarna besliste Suarez de wedstrijd in het voordeel van Liverpool. De aanvaller leek zich vast te lopen maar profiteerde van een misverstand in de Everton-verdediging. Silvain Distin en Leighton Baines liepen elkaar in de weg, waarna Suarez simpel de 0-2 kon binnenschuiven.

Door de overwinning heeft Liverpool nu dertien punten uit zeven wedstrijden, waardoor het naar de vierde plaats klimt. Stadsgenoot Everton blijft met zeven punten steken op de elfde plaats. Foto: VI Images