Cambuur zet koers uiteen: eerst de rechter, anders ledenvergadering

Reacties

SC Cambuur houdt hoop op Eredivisie-voetbal in het komende seizoen. De club heeft op de dag dat het kort geding namens de club uit Leeuwaren en lotgenoot De Graafschap plaats had, uitleg gegeven over hoe die hoop in elkaar zit.

Cambuur zet koers uiteen: eerst de rechter, anders ledenvergadering
© Pro Shots

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB oordeelde twee weken geleden op de inmiddels beruchte videocall na de al eveneens veelbesproken peiling dat er geen promotie en degradatie zou volgen in het door de coronacrisis afgebroken seizoen in het betaald voetbal. ADO Den Haag en RKC Waalwijk handhaafden zich daardoor, voor SC Cambuur en De Graafschap waren de druiven zuur.

Die druiven waren zo zuur, dat de gang naar de rechter al snel werd aangekondigd. Na drie uur gaf de rechter vrijdagmiddag aan te verwachten op 14 mei uitspraak te zullen doen.

Lees hier een verslag van de zitting:

Op de website zet Cambuur de beweegredenen nog eens uiteen. De club bespreekt daar ook al een Plan-B. Mocht de rechter vinden dat de KNVB het besluit niet hoeft te heroverwegen, dan hoopt de Keuken Kampioen Divisie-koploper dat een ledenvergadering uitkomst biedt. Mocht het zover komen, dan zouden de clubs daar het besluit vanuit Zeist kunnen verwerpen en voor een nieuw plan kunnen gaan. Op de zitting gaf de KNVB-delegatie de clubs daarop overigens weinig hoop.

De hele verklaring van Cambuur:
Vandaag diende het kort geding dat wij als SC Cambuur samen met De Graafschap hebben aangespannen tegen de KNVB. Aanleiding voor dit kort geding is het besluit van de KNVB om ons niet toe te laten tot de Eredivisie. Er vindt volgens dat besluit namelijk geen promotie en degradatie plaats. Wij vragen niet om ook degradatie te laten plaatsvinden, maar alleen om ons te laten promoveren. Hoe de KNVB dat zal vormgeven als wij gelijk krijgen is dan aan de KNVB.

Wij vinden dat de KNVB haar eigen reglementen niet goed toepast en ook dat het proces dat de KNVB voor haar besluit heeft gevolgd, uiterst onzorgvuldig is geweest. Wij vinden het besluit om ons niet te laten promoveren erg onredelijk, op heel veel gronden, maar met name op sportieve gronden. De ranglijst was toch duidelijk! En waarom pas je dat wel voor de bovenkant van de Eredivisie toe en niet aan de onderkant daarvan en de bovenkant van de eerste divisie? Wij begrijpen dat niet.

Het is een moeilijke zaak, omdat de rechter niet op de stoel van het bestuur van de KNVB zal gaan zitten. De rechter kan dus niet een ander besluit nemen, maar hij kan wel beslissen dat de KNVB dat zal moeten doen.

Mocht de rechter vinden dat de KNVB niet een nieuw besluit hoeft te nemen en dat dus het huidige in stand kan blijven, dan willen we hierover in een algemene vergadering van de sectie betaald voetbal nog eens een goede inhoudelijke discussie voeren, want wij vinden dat het allemaal veel te snel is gegaan en daarmee niet alle belangen zorgvuldig zijn meegewogen. Wij hopen dat dan wél in die algemene vergadering het besluit van 24 april herroepen kan worden en wij beiden alsnog promoveren.

De rechter heeft vandaag gezegd op donderdag 14 mei uitspraak te zullen doen. Wij wachten dat voorlopig eerst af.

Ook De Graafschap keek terug, bij monde van algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp:
'We zijn vandaag serieus genomen door de rechtbank. Onze advocaat Dolf Segaar heeft ruim de tijd gehad om zijn argumenten op tafel te leggen en deze bespreekbaar te maken. Het is prettig dat de rechter zo snel mogelijk duidelijkheid wil verschaffen. Wij wachten nu eerst op de uitspraak, alvorens ons in overleg met onze advocaat te beraden op vervolgstappen.'

VI volgde de zitting van drie uur van minuut tot minuut. Lees hieronder het verslag terug en beluister een terugblik van verslaggevers Stef de Bont en Tom Knipping die de kernpunten de revue laten passeren.

'Rechter stelde kritische vragen aan de KNVB'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Cambuur
Meer over SC Cambuur
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.