Rode kaart Jurjus smet op Groningse zege richting 'finale' in Tilburg

FC Groningen heeft zonder al te veel problemen SC Cambuur aan de kant geschoven. De ploeg van Dick Lukkien maakte zeker in de eerste helft indruk en lijkt klaar voor de kraker van volgende week, uit tegen lijstaanvoerder Willem II. Daarin zal het Hidde Jurjus echter moeten missen: de doelman kreeg zaterdag rood en staat daardoor een schorsing te wachten.

FC Groningen
3 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Groningen zag Roda JC Kerkrade (1-1 tegen De Graafschap) en Willem II (1-1 tegen MVV Maastricht) deze speelronde punten verspelen en kroonde zichzelf hierna tot winnaar van het weekend. De noorderlingen schoten tegen Cambuur uit de startblokken en beloonden zichzelf met treffers van Marvin Peersman en Thom van Bergen: 2-0.

Cambuur, dat verdediger Léon Bergsma al vroeg in de wedstrijd was kwijtgeraakt met een op het oog serieuze blessure, kwam er voor rust nauwelijks aan te pas. De bezoekers liepen constant achter de bal aan en moesten voornamelijk verdedigen. Ook Remco Balk hielp daarbij: bij het afstoppen van Jorg Schreuders kreeg hij vlak voor rust zijn dertiende gele kaart van het seizoen.

In de tweede helft kwam Cambuur iets beter voor de dag. Er waren kansen op de aansluitingstreffer, maar Jurjus werd niet serieus in de problemen gebracht. Groningen bleef zelf ook gevaarlijk en leek de wedstrijd zonder zorgen te gaan uitspelen. Ruim twintig minuten voor tijd kreeg Jurjus echter een directe rode kaart, na een duel met de doorgebroken Milan Smit. Het contact was minimaal, maar Jurjus werd naar de kleedkamer gestuurd.

Dirk Baron kwam onder de lat te staan. Hij maakte zijn debuut voor Groningen, hield zijn doel schoon (Romano Postema maakte er aan de overkant nog 3-0 van) en zal volgende week waarschijnlijk ook gaan keepen tegen Willem II. Dat is een wedstrijd met grote belangen: als Willem II wint, promoveert het naar de Eredivisie, maar als Groningen wint, brengt het de achterstand op de concurrent uit Tilburg terug tot nog maar één punt.