Cambuur leeft weer na zege op tiental PEC

SC Cambuur heeft de rode lantaarn in de Eredivisie weer afgegeven aan De Graafschap. De Leeuwarders boekten thuis tegen PEC Zwolle hun eerste zege van 2016: 1-0.

Cambuur had in 2016 nog geen punt gepakt en sinds het vertrek van Bartholomew Ogbeche naar Willem II zelfs geen enkele keer gescoord, maar begon tegen PEC bijzonder sterk. Al vroeg in het duel kreeg Sander van de Streek twee kansen en ook Martijn Barto kreeg een aardige mogelijkheid.

Om het Leeuwarder offensief in te dammen, gaf PEC-trainer Ron Jans al na twintig minuten een briefje met tactische instructies aan zijn aanvoerder Dirk Marcellis. Veel beter ging PEC er niet van spelen, want Cambuur was de hele eerste helft heer en meester. Dat bleef ook na rust zo, helemaal nadat PEC in de 61ste minuut met tien man kwam te staan. Ouasim Bouy kreeg zijn tweede gele kaart na een vermeende overtreding op Martijn Barto, maar leek de spits van Cambuur helemaal niet te raken.

Met elf tegen tien kwam het gebrek aan scorend vermogen van Cambuur nadrukkelijk aan het licht. De hekkensluiter was vrijwel continu in balbezit, maar zette dat nauwelijks om in kansen. Trainer Marcel Keizer bracht daarom in de 74ste minuut met Jergé Hoefdraad voor Sjoerd Overgoor een extra aanvaller. Het resulteerde in nog meer druk van de thuisclub, die dat overwicht in de 85ste minuut eindelijk omzette in een doelpunt. Jack Byrne (op de foto met Wouter Marinus) knalde vanaf de rand van de zestien raak: 1-0. Het was voldoende voor de derde seizoenszege van Cambuur, want in de allerlaatste seconde verrichtte doelman Leonard Nienhuis nog een geweldige save op een honderdprocentkans van Bart Schenkeveld.

Door de zwaarbevochten zege doet Cambuur plek achttien over aan De Graafschap. De club uit Friesland heeft nu zestien punten, twee meer dan De Superboeren die zondag thuis tegen SC Heerenveen spelen.