Cambuur geeft rode lantaarn door aan ADO

SC Cambuur boekte in de strijd tegen degradatie een zeer belangrijke 2-0 overwinning op Go Ahead Eagles. Door de Friese zege in het duel der promovendi zakt ADO Den Haag naar de laatste plaats in de Eredivisie.

Door de overwinning van NEC tegen ADO Den Haag (3-1) van eerder op de zondag begon Cambuur als hekkensluiter aan het thuisduel met medepromovendus Go Ahead Eagles, dat tiende stond. Dat forse verschil op de ranglijst in het voordeel van de club uit Deventer was in de openingsfase niet te zien, want Cambuur begon sterk aan de wedstrijd.

In de zeventiende minuut werden de Leeuwarders voor hun goede begin beloond. Marcel Ritzmaier (op de foto bejubeld door Lucas Bijker en Elvis Manu) vond ruimte op de rand van het strafschopgebied en knalde de bal in de kruising. De dominantie van de thuisploeg hield vervolgens aan en als Cambuur de enkele gevaarlijke momenten slimmer zou hebben uitgespeeld, had de voorsprong bij rust groter kunnen uitvallen.

Schulp
In de tweede helft kroop Go Ahead iets uit zijn schulp, maar de kansrijke momenten bleven vrijwel uitsluitend voor de thuisploeg. Marlon Pereira en Erik Bakker stelden doelman Eloy Room op de proef met schoten van afstand. Na 65 minuten moest de sluitpost van Go Ahead zich gewonnen geven. Martijn Barto maakte zijn eerste Eredivisiedoelpunt met een zeer knap uitgevoerde kopbal na een corner van Jody Lukoki.

Cambuur klimt door de winst naar de veertiende plaats en passeert daardoor ADO, NEC, Roda JC en RKC Waalwijk. Go Ahead blijft tiende in de Eredivisie.