Bürki en gewapend 'Bosz-beton' leiden BVB-recordjacht

Reacties

Frank de Boer sneuvelde bij Crystal Palace (mede) door een schrikbarend gebrek aan offensieve stootkracht. Tegelijkertijd zit Peter Bosz bij Borussia Dortmund stevig in het zadel, (mede) omdat zijn spelers de meest productieve ploeg van Duitsland vormen. Maar meer nog dan dat, valt de imponerende geel-zwarte defensie op. Op bezoek bij Hamburger SV vervolgt BVB in de vijfde speelronde van de Bundesliga woensdagavond (aftrap om 20.30 uur) de jacht op een aantal verdedigende mijlpalen. De huidige lijstaanvoerder heeft een indrukwekkend clubrecord binnen handbereik.

Bürki en gewapend 'Bosz-beton' leiden BVB-recordjacht

Niets is zo veranderlijk als het weer, behalve dan misschien reputaties in de voetballerij. Nog niet zo heel erg lang geleden werd De Boer gezien als the next best thing in trainersland. Op het moment dat hij met Ajax zijn vierde landstitel in successie pakte, had Bosz net zijn eerste seizoen bij Vitesse erop zitten. Zesde werd hij, met de Arnhemmers. Veel knapper was het feit dat het fris aanvallende Vitesse halverwege het seizoen de koppositie in handen had. Zijn ploeg kon die uitstekende vorm echter niet volhouden en Ajax ging er met de schaal vandoor, maar dat seizoen bleek wel de aanzet tot een wisseling van de wacht.

Iets meer dan drie jaar later zijn de rollen namelijk volledig omgedraaid. De Boer liep de landstitel na dat laatste succesjaar twee keer mis, vloog er bij Internazionale binnen een vloek en een zucht uit, waarna ook zijn meest recente avontuur bij Crystal Palace binnen no-time was afgelopen. In het seizoen dat De Boer het besloot te gaan proberen bij een laagvlieger in de Premier League, ging Bosz – direct na een Europa League-finaleplaats met Ajax – aan de slag bij een van de grootste clubs in Duitsland. En hoe.

Beton
Waar De Boer vorige week zijn spullen moest pakken na vier wedstrijden, vier nederlagen en het dramatische aantal van nul doelpunten vóór (doelsaldo 0-7), heeft BVB na vier competitieduels nog altijd niet verloren én nog geen enkel doelpunt hoeven slikken (doelsaldo 10-0). Achtereenvolgens een 0-3 zege bij VfL Wolfsburg, een 2-0 winst op Hertha BSC, een wat teleurstellende 0-0 bij SC Freiburg en een overtuigende 5-0 winst op FC Köln leverden keeper Roman Bürki een nog ongeschonden blazoen op.

Het Duitse BILD omschreef de BVB-verdediging, met Bürki als slot op de deur, deze week nog als Bosz-Beton. Juist de trainer die aanvallend voetbal, vol druk zetten en dus de nodige risico's nemen tot zijn stokpaardjes rekent, dankt de koppositie in de Bundesliga voor een groot deel aan een potdichte en onpasseerbare defensie. In het Signal Iduna Park gaan de gedachten voorzichtig terug naar het seizoen 2001/02.

Dortmund pakte toen de landstitel, nadat het een daverende start van het seizoen kende. Destijds won het de eerste vier competitieduels met (toen ook al) de doelcijfers 10-0, dezelfde cijfers die in deze jaargang goed zijn voor tien punten uit vier potjes. Zestien jaar geleden was Hasan Salihamidzic namens Bayern München – hij is er nu sportief directeur – in de 22ste minuut van de vijfde competitiewedstrijd de eerste die wist te scoren tegen BVB. Het zou dus zomaar kunnen dat Bosz en Dortmund woensdagavond om 20.52 uur dus een clubrecord mogen bijschrijven.

Een andere naam die deze dagen ongetwijfeld zal vallen in Dortmund en omstreken, is die van FC Köln-keeper Timo Horn. Hij hield aan het begin van 2014/15 eveneens vier wedstrijden de nul, voordat Hannover 96-spits Joselu die reeks in wedstrijd vijf al na iets meer dan vier minuten beëindigde. En dat terwijl Horn dankzij zijn uitzonderlijke prestatie in Duitse media op dat moment al in verband werd gebracht met de prestaties van zijn naamgenoot Timo Hildebrand. Horn was de laatste die in de buurt kwam van de ex-goalie van VfB Stuttgart, tot Bürki nu.

Hildebrand heeft nog altijd een fraai record in handen. In 2003/04 hoefde hij pas in het negende duel van het seizoen te buigen, waardoor hij zichzelf de keeper mag noemen met de meest vlekkeloze seizoenstart in de Bundesliga-historie. Omdat hij ook in de laatste wedstrijd van het seizoen daarvóór de nul had gehouden, bedraagt zijn reeks liefst 884 achtereenvolgende competitieminuten zonder tegentreffer. En ook dat is een absoluut record in Duitsland.

Het zijn getallen waar Bürki vooralsnog alleen maar van droomt en waarmee Bosz waarschijnlijk in het geheel niet bezig is. Dortmund gaat aan kop met tien punten – net zoveel als het verrassende Hannover en één meer dan het vooralsnog haperende Bayern – en wil die leidende positie vooral vasthouden. 'Blij en trots', zo omschreef Bosz eerder deze week zijn gevoelens over de tegendoelpuntloze start. Maar vraag hem in Hamburg te kiezen tussen een 0-0 gelijkspel of een – pak 'm beet – 3-4 zege, dan laat het antwoord laat zich raden. Voor Dortmund en Bosz tellen punten, niet records.

Bekijk hier het volledige programma.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.