Bosz en Dortmund vinden geen opening in muur van Freiburg

Het Borussia Dortmund van trainer Peter Bosz heeft zaterdag voor de eerste keer dit seizoen puntenverlies geleden in de Bundesliga. Ondanks een vroege rode kaart voor tegenstander SC Freiburg kreeg de Duitse topclub de bal niet in het doel: 0-0.

Bosz moest in de beginfase noodgedwongen twee keer wisselen. Eerst raakte Marc Bartra geblesseerd – hij werd vervangen door Ömer Toprak – en na een half uur moest Marcel Schmelzer per brancard van het veld na een harde overtreding van Yoric Ravet. Na inmenging van de videoscheidsrechter werd de gele kaart die de Fransman aanvankelijk kreeg omgezet in een rode. De jonge Dan-Axel Zagadou kwam in de ploeg voor Schmelzer. In het eerste half uur had Dortmund overigens veel meer balbezit, maar de formatie van Bosz creëerde nog niet veel kansen.

De verhoudingen waren wel duidelijk: Dortmund stond regelmatig met alle veldspelers op de helft van Freiburg. Het ontbeerde de ploeg van Bosz enkel nog aan iemand die de trekker overhaalde, want qua spel waren de gasten heer en meester. Freiburg timmerde de boel achterin goed dicht. Zelfs de inbreng van nieuwkomer Andrey Yarmolenko mocht niet baten voor Dortmund, het bleef 0-0. Bosz staat nog wel bovenaan met zeven punten, maar Bayern München moet nog in actie komen.

VfL Wolfsburg - Hannover 96 1-1
Trainer Andries Jonker liet VfL Wolfsburg starten zonder Nederlanders. Jeffrey Bruma is nog altijd geblesseerd en Riechedly Bazoer en Paul Verhaegh begonnen op de bank. De thuisploeg had in de eerste helft de overhand, maar scoorde nog niet. Al vroeg in de tweede helft zorgde aanvaller Daniel Didavi voor de openingstreffer door een vrije trap langs de muur in de verre hoek te schieten. Die voorsprong gaf Wolfsburg later echter weer uit handen. Martin Harnik maakte met zijn hak de gelijkmaker: 1-1. Daardoor staat Hannover nog verrassend op de tweede plaats achter Dortmund.

Borussia Mönchengladbach - Eintracht Frankfurt 0-1
Met Jetro Willems, Jonathan De Guzman en Sébastien Haller in de basis kwam Eintracht Frankfurt al vroeg op voorsprong. Laatstgenoemde leverde de assist op Kevin-Prince Boateng, die zijn eerste treffer voor de Duitse club maakte: 0-1. De middenvelder bracht na zijn goal een eerbetoon aan Ajacied Abdelhak Nouri. Het doelpunt betekende ook de eindstand, waardoor Frankfurt de eerste zege van het seizoen boekte en net als Mönchengladbach nu vier punten heeft.

FC Augsburg - 1. FC Köln 3-0
Het FC Augsburg van verdediger Jeffrey Gouweleeuw dankte de comfortabele 2-0 voorsprong bij rust aan Alfred Finnbogason. De IJslander die ooit voor SC Heerenveen uitkwam opende de score na 22 minuten met een rake kopbal en benutte tien minuten later op koelbloedige wijze een strafschop. In de blessuretijd van de tweede helft maakte de spits ook nog zijn derde van de middag: 3-0. Augsburg heeft nu vier punten, terwijl FC Köln nog op nul punten staat.