Brobbey houdt Jong Ajax in het spoor van Cambuur en De Graafschap

Jong Ajax heeft dankzij Brian Brobbey de aansluiting gehouden met SC Cambuur en De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie. Op alle velden werden de gebeurtenissen in Den Bosch van vorige week in herinnering geroepen: tijdens de eerste minuut stonden alle spelers stil als statement tegen racisme.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

Jong Ajax was iets sterker dan NAC Breda, maar kwam op achterstand in het Rat Verlegh Stadion. Na een prima aanval maakte Mounir El Allouchi op aangeven van Sydney van Hooijdonk de openingstreffer. Vlak voor rust volgde de gelijkmaker: Lassina Traoré kreeg de bal op knappe wijze bij Noa Lang, die NAC-doelman Nick Olij koel omspeelde en raak schoot.

In de tweede helft hield Olij zijn ploeg lang op de been, met onder meer een knappe redding op een poging van Nicolas Kühn. Maar de zeventienjarige invaller Brobbey drukte zijn stempel op de wedstrijd: de sterke spits kopte de winnende treffer binnen uit een voorzet van Juan Familia-Castillo. Het was de eerste goal van Brobbey in het betaald voetbal. In de slotseconden was NAC dicht bij de gelijkmaker: Roger Riera kopte op de paal.

FC Eindhoven
0 - 3
SC Cambuur
SC Cambuur

Koploper Cambuur kwam pas in de tweede helft op gang in het Jan Louwers Stadion. De grootste kans voor rust was voor Mees Hoedemakers, die net naast schoot. De huurling van AZ stond vlak na de pauze aan de basis van de 0-1 met een indraaiende vrije trap, die door Calvin Mac-Intosh werd binnengekopt. Vier minuten na zijn goal gaf de doelpuntenmaker een fraaie lange bal op Issa Kallon, die de bal voortrok en Robert Mühren de 0-2 zag binnentikken.

De ploeg van Henk de Jong kreeg in het laatste half uur de nodige kansen om uit te lopen. Mitchel Paulissen bepaalde met zijn eerste treffer voor Cambuur, een fraai schot in de verre hoek, de eindstand.

De Graafschap
4 - 1
Jong PSV
Jong PSV

De Superboeren waren de hele wedstrijd dominant tegen de beloftenploeg, maar ze kwamen wel op achterstand. Na een schot van Branco van den Boomen op de lat sloegen de bezoekers uit het niets toe. Amar Catic snelde langs Ted van de Pavert en prikte de bal met wat geluk langs PSV-huurling Hidde Jurjus.

Na de gelijkmaker van Daryl van Mieghem, een indraaiende voorzet die in de lange hoek waaide, maakte Van de Pavert zijn weifelende optreden bij de openingstreffer goed door De Graafschap met een kopbal op voorsprong te zetten. Vlak voor rust kreeg Jong PSV nog een tegenslag: Stef Nijland was te laat in een duel met Claudio Gomes, waarna de huurling van Manchester City het veld moest verlaten met een ogenschijnlijk zware blessure.

De zege kwam na rust niet meer in gevaar voor De Graafschap. In de 51ste minuut scoorde Mohamed Hamdaoui met een schot in de lange hoek en twintig minuten later nam Nijland alle hoop bij Jong PSV weg door de 4-1 te maken na een combinatie met Ralf Seuntjens.

Go Ahead Eagles
1 - 1
Roda JC Kerkrade

De Limburgers leken na een kwartier op voorsprong te komen via Jordy Croux, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük keurde zijn goal terecht af omdat Croux de bal met de hand meenam. Verder was er voor rust weinig te beleven in Deventer.

Vijf minuten na de pauze kwam Roda alsnog op voorsprong. Na een botsing tussen Jenthe Mertens en Sam Beukema krulde Ike Ugbo de bal fraai in de kruising. Een gouden wissel van Kowet-trainer Jack de Gier leverde de thuisploeg nog een punt op: drie minuten na zijn entree gleed Antoine Rabillard een voorzet van Jaroslav Navrátil binnen.

Helmond Sport
1 - 2
N.E.C.
N.E.C.

De koploper van de tweede periode deed goede zaken op de ranglijst. Maar de zege in Helmond kwam moeizaam tot stand. Jonathan Okita opende pas na een uur de score en vervolgens verzuimde NEC uit te lopen. Sterker nog: de thuisploeg kwam langszij via een knal van Sander Vereijken. In blessuretijd pakten de bezoekers alsnog het volle pond via Tom van de Looi.

Excelsior
Excelsior
1 - 2
FC Volendam
FC Volendam

De Rotterdammers gaven terrein prijs in de top van de ranglijst. Martijn Kaars maakte al snel de 0-1 na afleggen van Nick Doodeman en na een half uur schoot Derry John Murkin ook raak namens Volendam, dat de sterke vorm van voor de interlandperiode doorzette. Pas twintig minuten voor tijd maakte Excelsior de aansluitingstreffer via een kopbal van Jeffry Fortes. In een spannende slotfase hield Volendam stand.

Almere City FC
0 - 2
FC Den Bosch

Na een bewogen week was er een opsteker voor FC Den Bosch in Almere. In speciale tenues met een boodschap tegen racisme, die in het restant van het seizoen gedragen zullen worden, kwam de ploeg van Erik van der Ven na een kwartier op voorsprong via een kopbal van Jens van Son. Het was zijn eerste goal in drie jaar tijd. In de tweede helft was Ruben Rodrigues de grote uitblinker bij de bezoekers. Hij schoot na een klein uur de 0-2 binnen en tien minuten voor tijd strandde zijn poging op de paal.