Briljant hakje Zlatan houdt Italië van zege

Italië was in alle opzichten de betere ploeg, maar één briljant moment van Zlatan Ibrahimovic zette de wereld op zijn kop. Door het 1-1 gelijkspel hebben de Italianen nu plaatsing voor de kwartfinale zelfs niet meer in eigen hand.

Briljant hakje Zlatan houdt Italië van zege

Alles wat de eerste wedstrijd ontbrak bij Italië, was in het tweede duel met Zweden wel aanwezig. Waar Denemarken elf bijna apathische azzurri troffen, stuitte Zweden op snelle, felle, actieve en overtuigde tegenstanders.

Eigenlijk lukte bijna alles bij de ploeg van Giovanni Trapattoni, die zonder de geschorste kapitein Francesco Totti speelde. De backs haalden in volle ren de achterlijn en zetten gevaarlijk voor. De middenvelders poetsten en gingen over hun mannetje heen en de aanvallers oogden scherp en probeerden het uit alle standen.

Alleen het afwerken was niet optimaal. Uit de acht kansen die Italië voor de pauze kreeg, scoorde het maar één keer. Vaak stond Andreas Isaksson in de weg. De Zweedse doelman kon het echter ook niet helpen toen de Italiaanse angel Cassano op aangeven van Christian Panucci gevoelvol raak kopte.

Zette Zweden daar dan niets tegenover? Lange tijd niet veel in ieder geval. Zlatan Ibrahimovic maakte de Italiaanse defensie lastig maar schoot over toen Fredrik Ljungberg hem met een hakje vrij speelde. Diezelfde Ljungberg kwam net tekort toen hij door het centrum doordrong en alsnog gestuit werd.

Net als Denemarken eerder op de dag wist ook Italië het moordende tempo niet vol te houden. Het overwicht ebde daardoor weg en Zweden kreeg meer gelegenheid zelf de aanval te zoeken. Maar zoals het Italië betaamt, gaf het weinig weg.

Pas in het laatste kwartier kwamen de kansen. Invaller Mattias Jonson kreeg er twee. Twee keer was Henrik Larsson met een slimme bal de aangever maar Jonsons schot werd gekeerd door Gianluigi Buffon en zijn kopbal ging net over.

Vijf minuten voor tijd viel de gelijkmaker toch nog. Een opportunistische aanval in het strafschopgebied bleef hangen, waarna Ibrahimovic zich uit de kluts voor Buffon wurmde en de bal met een atletische hakbal in de lucht in de kruising werkte.

De 1-1 maakt vooral voor Italië een wereld van verschil. In plaats van dat het zelf genoeg zou hebben aan een punt in de laatste wedstrijd tegen Bulgarije, is het nu afhankelijk van de uitslag bij Denemarken-Zweden, die bij een 2-2 beide sowieso doorgaan.

Bekijk hier al onze video's