Brazilië voltooit heilige missie in enerverende Copa América-finale

Reacties

Brazilië heeft zondagavond in eigen land de Copa América gewonnen. De Goddelijke Kanaries waren in de finale te sterk voor Peru.

Brazilië voltooit heilige missie in enerverende Copa América-finale
Brazilië
Brazilië
3 - 1
Peru
Peru

De ploeg van bondscoach Tite begon als torenhoge favoriet aan het Zuid-Amerikaanse landentoernooi, maar had even nodig om op gang te komen. Gedurende de eerste twee groepswedstrijden klonken er fluitconcerten en kritiek van de Braziliaanse fans, die wel wat meer vermaakt wilden worden. Uitgerekend tegen Peru lukte dat voor het eerst. In de poulefase werd het liefst 5-0 voor de Brazilianen.

Zondagavond kreeg Peru de ultieme kans op revanche. Met Feyenoorder Renato Tapia in de basis stond die ploeg voor de loodzware missie het Braziliaanse sterrenensemble te kloppen. De krachtsverhoudingen werden in de openingsfase echter direct duidelijk. Brazilië was sterker en kwam na een kwartier op voorsprong. Gabriel Jesus gaf de bal na een prima actie voor bij de tweede paal, waar Everton vrij kon binnenwerken: 1-0.

Everton
De vervanger van David Neres maakte zo alweer zijn derde treffer van het toernooi. De 23-jarige aanvaller van Grêmio vijzelde zijn martkwaarde zo nog wat verder op. Brazilië kreeg het hele Copa América-toernooi nog geen enkele tegentreffer en dus zat de ploeg van Tite op rozen. Op slag van rust ging het toch mis. Thiago Silva maakte hands en dus ging de bal op de stip. Spits Paolo Guerrero benutte de penalty koeltjes: 1-1.

Die verrassende gelijkmaker betekende een streep door de rekening van Brazilië, maar het gastland stelde nog voor de rust orde op zaken. Roberto Firmino veroverde de bal met een uitstekende sliding en lanceerde zo direct Arthur. Die profiteerde van het wegglijden van twee Peruvianen en bediende Jesus. De Manchester City-spits rondde oog in oog met de doelman simpel af: 2-1.

Twintig minuten voor tijd schrok Brazilië wakker. Jesus zette zijn schouder erin bij een hoge bal en werd daarvoor zwaar bestraft met een gele kaart. Dat was zijn tweede en dus moest hij van het veld. De 22-jarige spits stormde woedend de catacomben in en kon zijn tranen daar niet bedwingen. Het gaf Peru nieuwe moed: de Copa América-winnaar van 1975 ging vol op zoek naar de gelijkmaker.

Brazilië hield echter stand, mede door de defensieve wissels van Tite, die zowel Firmino als Philippe Coutinho eruit haalde. In de slotfase zat het Brazilië wél mee. Everton werd na een prima actie opzij gezet met een stevige schouderduw. Arbiter Roberto Tobar zag er een penalty in en schonk Brazilië zo de ideale kans om het duel te beslissen. Invaller Richarlison pakte het cadeautje uit: 3-1.

De Brazilianen veroverden zo voor het eerst sinds 2007 weer de Copa América. Het is de negende keer dat De Goddelijke Kanaries het landentoernooi winnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Brazilië
Meer over Brazilië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.