Brard gecharmeerd van plannen en ambities Qabala FK

Stanley Brard wordt donderdag gepresenteerd als Academy Director bij Qabala FK. De mogelijkheden van de club uit Azerbeidzjan zijn dermate aantrekkelijk dat de 54-jarige Hagenaar zijn functie als Hoofd Jeugdopleiding bij Feyenoord opgeeft voor de missie in Oost-Europa.

Brard gecharmeerd van plannen en ambities Qabala FK

Brard tekent een contract voor drie jaar en verlaat Rotterdam na een dienstverband van acht jaar omdat hij gecharmeerd is van de plannen in Qabala. 'Het verhaal van deze club kwam erg goed op mij over. Het zijn warme mensen met grote plannen en enorm veel ambities', licht Brard zijn keuze vanuit Azerbeidzjan toe aan Voetbal International.

Brard krijgt in die plannen een belangrijke rol. De clubleiding wil dat jeugdspelers de komende jaren een prominentere rol krijgen in het eerste elftal, dat met onder andere vijf Afrikanen en vier Brazilianen momenteel een smeltkroes van buitenlandse spelers is. Met Brard als hoofd van de jeugdacademie moet daar verandering in komen.

VoorgangersBrard, die in 1984 als speler nog kampioen werd met Feyenoord aan de zijde van Johan Cruijff, is niet de eerste Nederlander die naar Oost-Europa vertrekt om daar een voetbalacademie op poten te zetten. Jelle Goes verliet onlangs PSV voor het FC Anzhi van trainer Guus Hiddink, terwijl voormalig AZ-trainer Henk van Stee momenteel de jeugdopleiding van Zenit Sint-Petersburg in goede banen moet leiden en in eenzelfde rol ook al werkzaam was hij Shakhtar Donetsk.

Toch wil Brard geen vergelijking maken met de schatrijke clubs uit Rusland en Oekraïne, die door hun financiële mogelijkheden tegen de top van het Europese voetbal aanschurken. 'Over de situaties daar kan ik niet goed oordelen. Wat ik wel weet is dat de mogelijkheden hier groot zijn.'

Met meer inbreng van de eigen voetbalacademie moet Qabala allereerst doorstoten naar de top in eigen land. Sinds de promotie naar de Premyer Liga in 2006 was de vijfde positie van vorig seizoen de beste prestatie tot dusver. Brard gaat vanaf 1 juli aan de slag bij zijn nieuwe werkgever. (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen