Boussoufa goudhaantje Marokko, Ivoorkust eindelijk overtuigend

Het al geplaatste Marokko heeft maandagavond ook zijn derde groepswedstrijd in het toernooi om de Afrika Cup gewonnen. Ivoorkust profiteerde van het puntenverlies van de Zuid-Afrikanen door Namibië te verslaan en zich zo te plaatsen voor de achtste finale.

Namibië
Namibië
1 - 4
Ivoorkust
Ivoorkust

Door de 1-0 nederlaag tegen Marokko moest Ivoorkust nog vol aan de bak tegen Namibië. Ivoorkust had een stevig overwicht, maar pas zes minuten voor rust viel de bevrijdende 0-1. Max Gradel volleerde fraai raak. Geoffroy Serey Die maakte er met een schot vanaf ruim dertig meter, in de 58ste minuut, 0-2 van. Serey Die had het geluk dat zijn poging nog werd aangeraakt door een verdediger van Namibië.

Joslin Kamatuka maakte het nog wel spannend na een enorme keepersfout van Sylvain Gbohouo, maar uiteindelijk werd de zege veilig gesteld door sterspeler Wilfried Zaha (foto). De aanvaller van Crystal Palace schoot hard en laag raak. Het werd zelfs nog 1-4 via een doelpunt van invaller Maxwel Cornet.

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
0 - 1
Marokko
Marokko

Marokko was al zeker van de volgende ronde, maar startte toch met alle grote namen. Desondanks was duidelijk te zien dat het land niet in de hoogste versnelling speelde tegen Zuid-Afrika, waar Thulani Serero en Kamohelo Mokotjo een basisplaats hadden. Het resultaat was een bloedeloze wedstrijd met nauwelijks kansen. De beste was er na rust nog voor linksback Achraf Hakimi, die van afstand tegen de lat pegelde.

De 0-1 van Mbark Boussoufa in de extra tijd viel uit het niets. De ervaren middenvelder kreeg de bal na een vrije trap zomaar voor zijn voeten en schoot raak, waardoor Zuid-Afrika serieus moet vrezen voor uitschakeling. Alleen de vier beste nummers drie plaatsen zich voor de achtste finale van het toernooi om de Afrika Cup en het is de vraag of Zuid-Afrika, waar Lars Veldwijk nog inviel, daarbij zal horen.