Bosz zet ondanks omstreden strafschop erg belangrijke stap in CL-race

Bayer Leverkusen heeft zondagavond in de Bundesliga slechts een punt overgehouden aan het uitduel met het dolende Schalke 04, maar dat punt kan wel goud waard zijn. De ploeg van Peter Bosz heeft de vierde plaats overgenomen van Borussia Mönchengladbach.

Schalke 04
Schalke 04
1 - 1
Bayer Leverkusen

Bosz wist dat dit het weekend was waarin goede zaken konden worden gedaan. Gladbach verloor zaterdagavond zoals verwacht op bezoek bij koploper Bayern München en Leverkusen had een dag later aan een punt genoeg om de vierde plek over te nemen. De vierde plaats geeft in Duitsland nog recht op Champions League-deelname. Vanwege die grote belangen was het voor Bosz extra frustrerend dat zijn team zwak voor de dag kwam in Gelsenkirchen. In het eerste halfuur werd amper een kans gecreëerd en de na een blessure teruggekeerde Kai Havertz was duidelijk nog niet op topniveau.

Leverkusen dacht vlak voor rust even op voorsprong te komen. Spits Lucas Alario kopte overtuigend raak uit een vrije trap, maar stond buitenspel. Die treffer werd terecht afgekeurd door de arbitrage, die in de 51ste minuut een hoofdrol opeiste. Bij een voorzet vanaf rechts probeerde Leverkusen-verdediger Edmond Tapsoba de bal weg te koppen. De bal kwam ongelukkig van erg dichtbij tegen zijn arm en er was absoluut geen sprake van opzet. Scheidsrechter Daniel Siebert deed in eerste instantie niets, maar kreeg van de VAR te horen dat het een strafschop was. De penalty werd benut door Daniel Caligiuri: 1-0.

Leverkusen kreeg daarna mogelijkheden en was onder anderen via Alario dicht bij de gelijkmaker. De spits kopte maar net voorlangs uit een voorzet van Havertz. Het zat voor Bosz ook niet mee toen er aan de andere kant geen strafschop werd gegeven toen Schalke-middenvelder Nassim Boujellab de bal met de arm raakte. Onder anderen Havertz werd bij Leverkusen twintig minuten voor het einde naar de kant gehaald en met verschillende invallers, onder wie Sinkgraven, probeerde Bosz nog minstens een gelijkmaker te forceren. Dat lukte in de 81ste minuut. Schalke-verdediger Juan Miranda werkte de bal bij een poging invaller Paulinho af te stoppen in eigen doel: 1-1.

Voor Bosz is het punt erg belangrijk. Leverkusen stevent nu af op Champions League-voetbal en verdedigt met nog drie speelrondes te gaan een marge van één punt tegen opzichte van Gladbach. Woensdag volgt voor de nummer vier van de Bundesliga een thuiswedstrijd tegen 1. FC Köln. Mogelijk volgt er behalve Champions League-kwalificatie ook nog een prijs voor Leverkusen, dat zich eerder deze week plaatste voor de bekerfinale. Daarin is wel het oppermachtige Bayern München de tegenstander.