Bosz radeloos: 'Totale off-day, tien spelers door ondergrens'

Trainer Peter Bosz was in negatieve zin verrast door de manier waarop Vitesse al bij rust tegen een 2-0 achterstand aankeek in de thuiswedstrijd tegen AZ. Hij had geen verklaring voor de complete inzinking van zijn ploeg.

Dit was een totale off-day van de hele ploeg', typeerde Bosz (op de foto na afloop met technisch directeur Mo Allach) de 2-0 nederlaag na afloop tegenover de NOS. 'Renato Ibarra was de enige goede speler, de rest zakte ver door de ondergrens. Met name in het begin van de wedstrijd hebben we ons laten afbluffen. Als je alleen al ziet hoe we de doelpunten weggeven, dan vertelt dat misschien wel het verhaal van deze wedstrijd.'

Bosz had er niet direct een verklaring voor dat zijn spelers tegen AZ niet thuisgaven. 'Ze waren niet fel genoeg. Blijkbaar waren ze niet in staat om scherp aan deze wedstrijd te beginnen. Dat moet iedere speler voor zichzelf uitvinden, het waren er vandaag alleen wel tien. Maar ik heb het zelf ook niet goed gedaan, want ik heb het niet zien aankomen.'

Het dramatische optreden tegen AZ leverde de Arnhemmers de eerste competitienederlaag op sinds 6 oktober, toen Feyenoord het Gelredome als overwinnaar verliet. Bovendien won Vitesse inclusief het met 3-1 verloren bekerduel bij Roda JC Kerkrade slechts een van zijn laatste zes wedstrijden. Uit bij PEC Zwolle werd het 2-1. Heracles Almelo (2-2), NEC (1-1) en Feyenoord (1-1) maakten de titelkandidaat eveneens punten afhandig.

Het veldspel van Vitesse was zelfs zo matig dat het voor het eerst dit seizoen niet tot scoren kwam, hoewel het vooral voor rust nog wel wat aardige mogelijkheden kreeg via onder anderen Renato Ibarra. 'Maar als je niet in de wedstrijd zit, mis je zulke kansen ook', aldus Bosz, die echter niet de illusie had dat er nog wat te halen viel in de tweede helft. 'En als dat wel was gebeurd, was dat op basis van opportunisme geweest. Niet met goed voetbal.'