Bosz krijgt gelijk: flinke dreun voor Leverkusen op eigen veld

Peter Bosz is dinsdagavond met Bayer Leverkusen hard onderuit gegaan op eigen veld. Het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst was veel te sterk. De Nederlanders van Werder Bremen en Eintracht Frankfurt moesten in de strijd tegen degradatie genoegen nemen met een punt.

Bayer Leverkusen
1 - 4
VfL Wolfsburg

Bosz constateerde maandag tijdens zijn perspraatje nog dat het thuisvoordeel in de Bundesliga volledig is verdwenen nu er geen publiek in de stadions aanwezig is. Dinsdagavond ondervond de Nederlandse trainer dat zelf aan den lijve tegen VfL Wolfsburg, waar Wout Weghorst wederom in de basis begon. De derde wedstrijd in negen dagen tijd, volgens Bosz een wel erg pittig schema zo kort na de hervatting van het seizoen, ging met duidelijke cijfers verloren.

En dat terwijl Leverkusen op bezoek bij Werder Bremen (1-4) en Borussia Mönchengladbach (1-3) nog met klinkende cijfers had gewonnen. Tegen Wolfsburg leed de ploeg van Bosz op pijnlijke wijze echter de eerste competitienederlaag sinds zeven duels (en sinds 1 februari). Leverkusen had moeite kansen te creëren en incasseerde uitgerekend vlak voor rust een doelpunt. Marin Pongracic kopte raak uit een perfect aangesneden vrije trap van Maximillan Arnold.

Na rust voorkwam doelman Lukas Hradecky aanvankelijk erger voor Leverkusen, maar uiteindelijk was er ook voor de Fin geen houden meer aan. Een door Kai Havertz aangeraakte vrije trap van Arnold betekende de 0-2 voor Wolfsburg, dat daarna dankzij rake kopballen van Renato Steffen en nogmaals Pongracic uitliep naar een riante 0-4 voorsprong. Het betekent een flinke dreun voor Bosz. De 1-4 van Florian Baumgartlinger was een doekje voor het bloeden.

Werder Bremen
0 - 0
Borussia Mönchengladbach

In de strijd om Champions League-voetbal was het een meevaller dat Borussia Mönchengladbach op bezoek bij Werder Bremen niet verder kwam dan 0-0. Davy Klaassen kreeg al snel een kans om zijn tegen degradatie vechtende club op voorsprong te zetten, maar schoot recht op doelman Yann Sommer af. Na rust schoot de Nederlander over, die in de ogen van Werder bovendien aanspraak maakte op een penalty toen hij werd gevloerd door Christoph Kramer.

Een strafschop kreeg Werder niet, ook niet van de VAR. De claim van trainer Florian Kohfeldt was duidelijk te horen, maar de overtreding zou buiten het strafschopgebied hebben plaatsgevonden. In de negentigste minuut had Davie Selke zijn ploeg alsnog de zege kunnen bezogen, maar de spits van Werder miste. En dus wacht de club van Klaassen alweer elf thuisduels op een overwinning, met de zeventiende plek als resultaat. Gladbach pakt op doelsaldo wel de vierde plaats.

Eintracht Frankfurt
3 - 3
SC Freiburg
SC Freiburg

Werder had bij de tweede overwinning op rij kunnen inlopen op Fortuna Düsseldorf, maar blijft nu twee punten verwijderd van plek zestien (goed voor play-offs om promotie en degradatie). Die plek hoopt Eintracht Frankfurt juist te ontlopen. De ploeg van Bas Dost en Jonathan de Guzmán, die als invaller voor het eerst sinds 25 augustus weer minuten maakte in de Bundesliga, verloor al vijf Bundesliga-duels op rij en ziet de gevarenzone daardoor naderen.

Dinsdag maakte Frankfurt dan eindelijk een einde aan die vrije val, al ging dat met de nodige moeite. Na goals van Vincenzo Grifo (0-1) en André Silva (1-1) in de eerste helft, liep SC Freiburg na rust met twee goals in drie minuten van Nils Petersen en Lucas Höler uit naar een marge van twee. Vlak daarvoor had Dost nog een grote kans gemist. Toen de Nederlandse spits was gewisseld, bezorgden Daichi Kamada en Timothy Chandler zijn ploeg nog het eerste punt sinds 7 februari.