Bosz en Sinkgraven mogen blijven dromen van nieuwe EL-finale

Bayer Leverkusen heeft het eerste duel met FC Porto in de zestiende finale van de Europa League gewonnen. Wout Weghorst was met VfL Wolfsburg te sterk voor Malmö FF.

Bayer Leverkusen
2 - 1
FC Porto
FC Porto

Zoals bijna altijd sinds de winterstop had Sinkgraven als linksback een basisplaats bij Bayer Leverkusen. Tegen de nummer twee van Portugal waren de Duitsers in de eerste helft absoluut de bovenliggende partij. Het overwicht werd in de 29ste minuut omgezet in een voorsprong. Uit een voorzet van Lars Bender kopte Kerem Demirbay door naar de tweede paal, waar Lucas Alario voor de 1-0 zorgde.

In de volle BayArena deelde Leverkusen in de 57ste minuut een nieuwe tik uit aan Porto. Sterspeler Kai Havertz miste in eerste instantie nog vanaf de strafschopstip, maar mocht de penalty opnieuw nemen omdat doelman Agustin Marchesin te snel van zijn lijn was. Havertz scoorde bij de tweede poging wel. Waar Peter Bosz in de slotfase voor extra balans probeerde te zorgen met het inbrengen van Julian Baumgartlinger voor Charles Áranguiz, zag hij de Portugezen een minuut na die wissel de marge al halveren. Luis Fernando Díaz werkte de bal bij een vrije trap van dichtbij binnen: 2-1.

Zowel Leverkusen als Porto probeerde nog een betere uitgangspositie af te dwingen, maar gescoord werd er niet meer. Bosz weet dat volgende week in Estadio Dragão een gelijkspel in ieder geval voldoende is om de Europa League-droom levend te houden. Hoe mooi het is om succes te hebben in de knock-outfase weet hij uit eigen ervaring na het bereiken van de finale met Ajax in 2017, toen was Sinkgraven er ook bij.

VfL Wolfsburg
2 - 1
Malmö FF
Malmö FF

Na zijn hattrick afgelopen weekend bij de 2-3 zege op 1899 Hoffenheim was er aan zelfvertrouwen ongetwijfeld geen gebrek bij Wout Weghorst. De Nederlander startte in de punt van de aanval, maar eiste voor de verandering eens niet de hoofdrol op bij VfL Wolfsburg. De Bundesliga-ploeg kwam in de 47ste minuut door een rake strafschop van Isaac Thelin op achterstand, maar poetste die razendsnel weg.

Josip Brekalo maakte de mooiste goal van de avond in de Volkswagen Arena. De buitenspeler knalde de bal met zijn linker in de verre kruising om zo in de 49ste minuut al voor de gelijkmaker te zorgen. Uit een vrije trap van Maximilian Arnold bepaalde Admir Mehmedi met een kopbal de eindstand op 2-1. Zo gaat Wolfsburg over een week met een voorsprong naar Zweden, al is het een allesbehalve geruststellende.

Olympiakos Piraeus
0 - 1
Arsenal
Arsenal

Arsenal beleefde een zware avond in Piraeus. Bij de Premier League-grootmacht lieten Alexandre Lacazette en Pierre-Emerick Aubameyang verschillende kansen onbenut. Door Dani Ceballos en Nicolas Pépé in te laten vallen, probeerde manager Mikel Arteta de druk op de Griekse verdediging te verhogen. Het lukte uiteindelijk in de 81ste minuut om toe te slaan. Lacazette scoorde uit een lage voorzet van Bukayo Saka en werd daarmee de matchwinner.

Bij AS Roma viel Justin Kluivert in en bij FC Basel ontbrak Ricky van Wolfswinkel nog bij de wedstrijdselectie, terwijl Boy Waterman op de bank bleef bij APOEL Nicosia. Bekijk hieronder de overige uitslagen.