AZ mag nog hopen voor return dankzij specialist Koopmeiners

AZ heeft donderdagavond op het nippertje voorkomen dat het met een loodzware opgave moet afreizen naar Oostenrijk. LASK Linz leidde tijdens het eerste van twee duels in de zestiende finale van de Europa League lang met 0-1, maar penaltyspecialist Teun Koopmeiners zorgde er vlak voor tijd voor dat het uitgangspunt verbeterde.

AZ
AZ
1 - 1
LASK Linz
LASK Linz

AZ wist vooraf al dat het een lastig karwei zou worden om af te rekenen met LASK. De ploeg van trainer Valérien Ismaël bleek begin november al met 4-1 te sterk voor PSV in de Europa League, won vervolgens op de laatste speeldag ook nog met 3-0 van Sporting Portugal en greep vrijdag als klap op de vuurpijl de koppositie in Oostenrijk door Red Bull Salzburg in een rechtstreeks gevecht te verslaan. De laatste zestien duels leverden bovendien maar één nederlaag op, tegenover dertien zeges en twee gelijke spelen.

AZ kon tot vlak voor de winterstop nog bogen op een vergelijkbaar sterke serie, maar de laatste weken is de basis een stuk brozer. NAC Breda zorgde nota bene in Alkmaar voor een bekerstunt en afgelopen zaterdag krabbelde FC Twente op ten koste van de ploeg van Arne Slot, die volgens zijn trainer tegen LASK te maken zou krijgen 'met de grootste weerstand in zeven maanden'. Dat bleek tijdens het heenduel, want AZ had het grote delen van de wedstrijd lastig en kwam halverwege de eerste helft op achterstand.

Marco Bizot had zijn ploeg tot dan toe op de been gehouden door bijvoorbeeld te redden op een inzet van Rene Renner, maar kon weinig uitrichten toen een schot van Marko Raguz van richting werd veranderd door Ramon Leeuwin. De AZ-defensie mocht zich het tegendoelpunt wel aanrekenen, want dat ontstond na een verre inworp en doorkoppen van Gernot Trauner. De zesde tegengoal in acht dagen tijd was echter een feit. Vlak voor rust voorkwam Bizot nummer zeven toen Dominik Frieser voor hem opdook.

VAR
AZ meldde zich voor rust minder vaak voor het doel van LASK. De Alkmaarders hadden weliswaar regelmatig de bal, maar hadden grote moeite een gaatje te vinden in de Oostenrijkse linies. Het grootste moment van opwinding bleef daardoor lang de penalty die geen penalty werd. Myron Boadu bleek bij nader inzien buiten het strafschopgebied te zijn aangetikt, waardoor AZ na ingrijpen van de VAR in de openingsminuten niet meer dan een vrije rap kreeg. Teun Koopmeiners kreeg die vervolgens niet langs doelman Alexander Schlager.

De eerste keer dat AZ echt in de buurt van een doelpunt kwam, was pas vier minuten na rust. Na een voorzet van Jonas Svensson schoot Boadu tegen doelman Schlager op. Enkele minuten later schoot de in de basis begonnen Hakon Evjen net over en na een uur was een voorzet van Calvin Stengs net te hard voor Boadu. De mogelijkheden bleven spaarzaam, maar in de slotfase kreeg AZ dan toch loon naar werken toen de bal na het bekijken van de videobeelden dit keer wél op de stip ging wegens hands van James Holland.

Dat klusje bleek toevertrouwd aan Koopmeiners. De penaltyspecialist van AZ stuurde Schlager de verkeerde hoek en schoof de bal uiterst beheerst in de andere hoek. Het was alweer zijn elfde benutte strafschop voor AZ dit seizoen in alle competities. Door het in stand houden van die foutloze status was de 21-jarige aanvoerder donderdagavond van grote waarde voor AZ, want met een 1-1 gelijkspel ligt de strijd volgende week in Oostenrijk nog volledig open. Eerst wacht voor de Alkmaarders zondag het duel met PEC Zwolle.