Bosz countert kritiek Maduro op 'naïef' Ajax en wijst op Dortmund

Peter Bosz kan zich niet vinden in de kritiek van Hedwiges Maduro op het spel van Ajax. De oud-international noemde de Amsterdammers in een interview met VI naïef omdat ze bij een 1-0 voorsprong in de tachtigste minuut blijven aanvallen.

'Als ik tachtig minuten heb aangevallen en we staan 1-0 voor, dan zakken we gewoon in om de zege over de streep te trekken', zei Maduro vorige week. 'Bij Ajax blijven ze dan nog steeds heel naïef aanvallen om de 2-0 te maken. Ze kunnen maar één ding, zijn een one trick pony en dat heeft dit seizoen al echt punten gekost. Het is niet vies om dan gewoon in te zakken voor de drie punten. Ik zou het mooi vinden als juist Ajax dat zou doen. Verdedigen hoort ook bij het voetbal.'

Bosz werd geconfronteerd met de mening van Maduro en reageerde. 'Daar kan Hedwiges niet over oordelen. Ik ken Alfred Schreuder, dat is een realistische coach die de boel echt op slot gooit als het nodig is. Maar neem Edin Terzic, de trainer van Borussia Dortmund. Ik heb zo vaak gezien dat ze in de slotfase met mazzel voor komen. Direct haalt hij dan een spits eraf en gooit hij er een verdediger bij. Weet je hoe vaak ze nog een goal tegen hebben gehad? Heel vaak. En ik vind dat heerlijk.'

'Want in Nederland roept ook iedereen: waarom heb je je niet aangepast om een voorsprong te verdedigen? Nou hierom dus', legt Bosz uit. 'Het klinkt prachtig wat Maduro zegt, maar het is een fabel. Als je de overhand hebt en de tegenstander komt nauwelijks bij je keeper waarom zou je dat dan veranderen? Zak je in, dan geef je het initiatief weg, de tegenstander pompt de ballen erin met de kans dat die een keer goed valt. Dat zie je dus bij Dortmund, ik moet daar dan om lachen.'