Bosnische blamage Utrecht volgende in rijtje Europese fiasco's

Reacties

Door de vroegtijdige uitschakeling van FC Utrecht blijkt eens te meer dat het winnen van de play-offs maar weinig waarde heeft. Zelden heeft de winnaar echt iets aan het Europese ticket waar jaarlijks met man en macht om wordt gestreden tijdens het seizoenstoetje van de Eredivisie.

Bosnische blamage Utrecht volgende in rijtje Europese fiasco's

Sinds de oprichting van de Europa League in 2009 gebeurde het immers maar één keer dat een club het felbegeerde play-offticket ook daadwerkelijk verzilverde. FC Utrecht stootte in het seizoen 2010/11 door naar de groepsfase door af te rekenen met achtereenvolgens KF Tirana, FC Luzern en Celtic. In het hoofdtoernooi bleven de Domstedelingen vervolgens twee keer knap op de been tegen zowel Napoli als Liverpool, maar toch was het Europese avontuur daarna ten einde.

Sindsdien waren de Europese campagnes van de play-offwinnaars een aaneenschakeling van mislukkingen. ADO Den Haag en Vitesse overleefden in de jaren erna nog wel één ronde, maar vlogen er vervolgens uit tegen respectievelijk Omonia Nicosia en FC Anzhi. In de vier daaropvolgende jaren zat het avontuur van Utrecht, FC Groningen, Vitesse en Heracles er telkens al na twee duels op. De Domstedelingen voegen zich nu bij dat rijtje na de blamage in Bosnië-Herzegovina.

Twee jaar geleden was Utrecht juist nog hard op weg de eer van de Nederlandse play-offwinnaar juist weer eens hoog te houden. De ploeg van toenmalig trainer Erik ten Hag strandde tegen Zenit Sint-Petersburg in het zicht van de haven. De Russische miljoenenploeg was in de play-offs pas na verlenging te sterk voor Utrecht (1-0, 0-2), dat in de eerste twee voorrondes had afgerekend met FC Valletta uit Malta (0-0, 3-1) en (op basis van uitgoals) het Poolse Lech Poznan (0-0, 2-2).

Ook Vitesse was vorig seizoen in ieder geval tot na de start van het Eredivisie-seizoen in de race voor een Europa League-ticket. In de eerste duels onder leiding van trainer Leonid Slutsky rekenden de Arnhemers af met het Roemeense Viitorul Constanta (2-2, 3-1). Een ronde later was FC Basel, dat onlangs nog PSV uitschakelde in de tweede voorronde van de Champions League, mede dankzij een goal van voormalig Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel echter te sterk (twee keer 1-0).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het neemt niet weg dat het Europese play-offticket waar clubs een heel seizoen voor strijden, al jaren achtereen weinig waard blijkt. Het merendeel van de Nederlandse clubs die al vroeg in het Europese seizoen strandden, komt uit het rijtje play-offwinnaars. In recentere jaren lieten ook Go Ahead Eagles als winnaar van het fair play-klassement (Ferencváros), en de nummers drie PSV (tegen NK Osijek) en AZ (Kairat Almaty) het de laatste jaren al in hun eerste ronde afweten in Europa.

EUROPESE PRESTATIES PLAYOFF-WINNAARS

Seizoen Club Resultaat Opponent
2019/20 Utrecht (2) Tweede voorronde Zrinjski Mostar (Bos)
2018/19 Vitesse (4) Derde voorronde FC Basel (Zwi)
2017/18 Utrecht (6) Play-offs Zenit (Rus)
2016/17 Heracles (2) Derde voorronde Arouca (Por)
2015/16 Vitesse (2) Derde voorronde Southampton (Eng)
2014/15 Groningen (2) Derde voorronde Aberdeen (Sch)
2013/14 Utrecht (2) Tweede voorronde Differdange (Lux)
2012/13 Vitesse (4) Derde voorronde Anzhi (Rus)
2011/12 ADO (4) Derde voorronde Omonia Nicosia (Cyp)
2010/11 Utrecht (12) Groepsfase L'pool, Napoli, Steaua
2009/10 NAC (6) Play-offs Villarreal (Spa)

Tussen haakjes staat het aantal Europese duels dat die club dat seizoen speelde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.