FC Utrecht is in de tweede voorronde van de Europa League verrassend uitgeschakeld door Zrinjski Mostar, de nummer twee van de Bosnische competitie vorig seizoen. Het ging donderdagavond in de verlenging mis voor de Utrechters.

nv
2 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Utrecht wist dat het in het warme Mostar wat recht te zetten had na het teleurstellende 1-1 gelijkspel in De Galgenwaard vorige week. Dat Zrinjski Mostar zich bij deze stand zou plaatsen voor de volgende ronde, straalde in de eerste helft ook wel van het spel van de thuisploeg af. Net als in Utrecht werden de ruimtes uiterst klein gehouden. Het elftal van trainer John van den Brom zocht geduldig naar openingen. Een uitgespeelde kans was er amper in het eerste halfuur. Wel testte Václav Cerny keeper Ivan Brkic, die moeite had met het schot van de ex-Ajacied.

Door het overwicht van Utrecht was het vlak voor rust extra schrikken toen Zrinjski Mostar bijna op voorsprong kwam. Frane Cirjak stoomde op en werd gevonden in het strafschopgebied. Het schot van de middenvelder ging maar net aan het doel van David Jensen voorbij. Het was het begin van een leukere fase in de wedstrijd. Een paar minuten later sloeg Utrecht toe, na een overtreding van Slobodan Jakovljevic op Justin Lonwijk, die als spits opnieuw de voorkeur kreeg boven Nick Venema. De aanvoerder van de Bosniërs kreeg geel en Simon Gustafson ging achter de bal staan bij de vrije trap vlak buiten het strafschopgebied. De Zweed schoot slap in, maar Brkic grabbelde en zag de bal achter zich eindigen.

Na de 0-1 moest Zrinjski Mostar eindelijk meer aanvallende intenties tonen. Het krijgen van grotere ruimtes leek goed nieuws voor Utrecht, dat met Cerny, Lonwijk en Gyrano Kerk veel snelheid heeft voorin. De grootste kans vroeg in de tweede helft was echter voor Adam Maher, zijn schot ging net voorlangs. Utrecht verzuimde door te drukken en in de 65ste minuut viel de 1-1. Spits Irfan Hadzic stuurde de bal met zijn rechter prachtig naar de verre hoek uit een voorzet vanaf rechts. Jensen was kansloos.

Zo dreigde het een uitputtingsslag te worden in de tropische omstandigheden. Van den Brom hoopte met verse krachten Utrecht het voordeel te geven. Issah Abass viel in voor Cerny en Joris van Overeem kwam binnen de lijnen voor Lonwijk. Utrecht dacht nog even aan een verlenging te ontsnappen toen Willem Janssen bij een hoekschop naar de grond ging, maar de scheidsrechter vond het vasthouden te licht voor een strafschop.

In de verlenging nam Utrecht wederom het initiatief. Voor de thuisploeg was het een kwestie van tegenhouden en dat ging bijna mis na een overtreding op Kerk. Gustafson krulde de bal bij de vrije trap richting de korte hoek en dit keer was de reactie van Brkic wel goed.

Uiteindelijk ging het in de verlenging hetzelfde als in de reguliere speeltijd. Utrecht was beter, maar Zrinjski Mostar sloeg toe. Janssen probeerde de bal weg te werken en dat mislukte. De bal ging via de lat richting Jensen, die niet kon controleren en Ivan Lendric strafte dat af: 2-1. Utrecht zette alles op alles in de slotfase, maar dat was zonder resultaat. Het Europese avontuur zit er zo een halve week voor de competitiestart al op voor de subtopper uit de Eredivisie. Utrecht speelt zondag in de eerste speelronde uit tegen ADO Den Haag.