Bondscoach Zambia ondanks grensoverschrijdend gedrag gewoon op WK

Reacties

Terwijl de onderzoeken naar seksueel grensoverschrijdend gedrag van de Zambiaanse trainer Bruce Mwape nog lopen, start de coach volgende week 'gewoon' op het WK met een wedstrijd tegen de vrouwen van Japan.

Bondscoach Zambia ondanks grensoverschrijdend gedrag gewoon op WK
© Pro Shots

The Guardian berichtte in 2022 voor het eerst over het wangedrag van de coach van het Zambiaanse vrouwenelftal naar aanleiding van een aantal interviews met speelsters uit de nationale ploeg. Zij gaven onder meer aan dat Mwape het normaal vindt 'om met speelsters uit het elftal te slapen' en dat hij 'dreigt met het uitdelen van straffen' als speelsters iets loslaten over het gedrag van hun coach.

'De voetbalbond kijkt weg omdat de vrouwen goede resultaten behalen', zei een van de speelsters destijds. 'Dit is hun manier om het publiek succes te laten zien, maar achter de schermen ziet het er heel lelijk uit.'

Onderzoek loopt nog
De Zambiaanse voetbalbond FAZ en de FIFA openden daarna een onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag van Mwape, maar negen maanden later staat hij nog steeds voor de groep.

Deze week berichtte het Britse medium weer over het onderzoek naar Mwape: de FIFA en FAZ zijn nog niet in staat om te reageren omdat het onderzoek nog altijd een 'lopende zaak' betreft. Daardoor lijkt Mwape op 22 juli gewoon als coach van het Zambiaanse voetbalelftal aan te treden in de groepswedstrijd tegen Japan.

Testosteron
Overigens is het schandaal met Mwape niet de enige ophef binnen het Zambiaanse vrouwenelftal. Aanvoerster Barbra Banda, die vorig jaar de Afrika Cup moest missen door te veel testosteron in het lichaam, zit 'gewoon' bij de selectie voor het WK. Afgelopen week scoorde zij nog twee keer in een oefeninterland tegen Duitsland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vrouwen WK

Stand Groep C Vrouwen WK 2023 Australia / New Zealand

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Japan
3
3
0
0
11-0
+11
9
2
Spanje
3
2
0
1
8-4
+4
6
3
Zambia
3
1
0
2
3-11
-8
3
4
Costa Rica
3
0
0
3
1-8
-7
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Vrouwen WK
Meer over Vrouwen WK
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.