Blunderende keeper helpt Kroatië naar EK

Kroatië overleefde als eerste land de play-offs voor EURO 2004. In Ljubljana rekende de ploeg van Otto Baric af met het thuisspelende Slovenië: 1-0. Dado Prso was de gevierde man.

Opmerkelijk genoeg viel de beslissing pas nadat Kroatië Igor Tudor kwijtraakte door een geelrode kaart. De verdediger van Juventus bezondigde zich op het middenveld aan een onnodige sliding en moest van scheidsrechter Urs Meier in de 59ste minuut inrukken.

Daarmee leek het doek te vallen voor de Kroaten, die in Ljubljana het 1-1 gelijkspel van Zagreb moesten wegwerken. In het eerste uur konden zij echter niet overtuigen ondanks een overwicht. De ploeg van Baric kreeg enkele grote kansen, maar Niko Kovac raakte de paal en Dzovani Rosso schoot van dichtbij wild over. De Slovenen beperkten zich tot verdedigen.

Maar Tudor was nog geen minuut van het veld of Kroatië sloeg toe. Tomislav Sokota vond Prso met een listige steekpass, waarna de spits met zijn rechterpunt doelman Mladen Dabanovic verschalkte. De treffer mag overigens ook een blunder van de 32-jarige keeper worden genoemd, want het rollertje was allesbehalve onhoudbaar.

In het half uur dat volgde lukte het de Slovenen niet om een goed offensief op te zetten, of een goede kans te creëren, laat staan te scoren.