Blunderende Bulgaar helpt Jong Oranje na fout Scherpen

Jong Oranje heeft een volgende stap gezet op weg naar het EK in 2023. De Bulgaarse leeftijdsgenoten moesten uiteindelijk in Almere het hoofd buigen.

De ploeg van Erwin van de Looi had het lastig met Bulgarije, dat na negentien minuten een steun in de rug kreeg. Oranje-doelman Kjell Scherpen verkeek zich op een voorzet van Martin Minchev en zag de bal in zijn doel verdwijnen.

In de jacht op de gelijkmaker had Nederland het initiatief. Zeven minuten voor rust kwam de 1-1 ook op het scorebord. Ian Maatsen was er als de kippen bij nadat doelman Damyan Hristov aanvankelijk redding had gebracht.

Koud begonnen aan de tweede helft speelde Hristov de pijnlijke hoofdrol in de kolderieke 2-1 voor Jong Oranje. De doelman liet een voorzet van de ingevallen Micky van de Ven pardoes voor de voeten van Joshua Zirkzee vallen. De spits had vervolgens geen moeite om 2-1 te maken. Het bleek genoeg voor de derde overwinning in de kwalificatiereeks. In de laatste minuut bepaalde Zirkzee uit een strafschop – toegekend na een overtreding op Jurgen Ekkelenkamp – de eindstand op 3-1.

Maandag wacht de volgende wedstrijd voor de Oranje-beloftes, die dan 's middags om 14.00 uur aantreden in en tegen Gibraltar. Nederland staat tweede in de groep achter Zwitserland, dat dankzij de zege op Jong Moldavië drie punten meer heeft (en één wedstrijd meer heeft gespeeld). De groepswinnaar gaat door naar het eindtoernooi. Ook de beste nummer twee plaatst zich rechtstreeks. De andere nummers twee moeten een ticket via play-offs veroveren.