Blunder Muslera nekslag voor Cavani-loos Uruguay tegen Frankrijk

Frankrijk heeft voor het eerst sinds 2006 de halve finale van het WK bereikt. De enkelvoudig wereldkampioen versloeg vrijdag in de kwartfinale Uruguay met 0-2. Voor keeper Fernando Muslera mondde de wedstrijd uit in een nachtmerrie.

Historisch gezien werd er weinig spektakel verwacht in de eerste kwartfinale van dit WK, want in de laatste vijf interlands tussen Uruguay en Frankrijk werd slechts één doelpunt gemaakt. Het werd echter een boeiend voetbalgevecht in Nizhny Novgorod.

De bondscoaches hanteerden hun gebruikelijke opstellingen, maar moesten beiden één gedwongen wijziging doorvoeren in de basisopstelling. Didier Deschamps liet Corentin Tolisso starten voor de geschorste Blaise Matuidi, bij Uruguay stond Cristhian Stuani in de punt van de aanval vanwege de kuitblessure van Edinson Cavani.

Edinson Cavani zat meer voor de vorm op de bank tijdens Uruguay - Frankrijk, invallen deed hij niet.

Uruguay kreeg dit toernooi slechts één tegendoelpunt te verwerken en oogde verdedigend dan ook uiterst solide in Rusland. De Zuid-Amerikanen lieten zich in de beginfase van het duel met Frankrijk ook aanvallend zien. De defensie van Les Bleus werd aan het werk gezet, maar de Fransen hielden stand. Na een kwartier kreeg Kylian Mbappé zelfs de grootste kans, hoewel de aanvaller daar zelf geen weet van had. Mbappé stond erg vrij in de zestien, maar in plaats van aan te nemen en te schieten produceerde de man van de wedstrijd tegen Argentinië een slappe kopbal.

Het spel bleef op en neer gaan en er werd gestreden voor elke centimeter. De eerste Franse poging op doel betekende vijf minuten voor rust meteen de openingstreffer. Raphaël Varane kon de bal na een vrije trap van Antoine Griezmann met het hoofd verlengen en de verdediger van Real Madrid liet Muslera kansloos in de linkerhoek: 0-1.

Uruguay moest komen en maakte nog voor rust bijna gelijk. Hugo Lloris voorkwam met een fabelachtige redding dat Martín Cáceres met het hoofd scoorde, aanvoerder Diego Godín had de rebound vervolgens voor het intikken. De centrumverdediger schoot echter van dichtbij hard en hoog over.

Frankrijk hield het overwicht in de tweede helft, mede door het ontbreken van Cavani bij Uruguay. Vervanger Stuani werd na een uur afgelost door Maxi Gómez. Kort daarna ging het echter mis voor Uruguay. Keeper Muslera blunderde op een makkelijk te keren schot van Griezmann, liet de bal glippen en stond zo de 0-2 toe.

Na de verdubbeling van de marge voor Frankrijk werd het duel onvriendelijker. De vlam sloeg in de pan na theatraal gedrag van Mbappé, die veinsde te worden geraakt door een verdediger van Uruguay. Het duurde enkele minuten voordat scheidsrechter Néstor Pitana de boel gesust had. In de slotfase hield Frankrijk het dicht achterin, waardoor de enkelvoudig wereldkampioen voor het eerst sinds 2006 weer eens in de halve finale van het WK staat.

Toentertijd werd Portugal met 1-0 verslagen in de halve eindstrijd, maar won Italië de finale na penalty's. De tegenstander van Frankrijk wordt bekend na de wedstrijd tussen Brazilië en België. De halve finale waarin Frankrijk uitkomt wordt dinsdag afgewerkt in Sint-Petersburg.