Blind: 'Geen flauw idee wat dit voor mijn toekomst betekent'

Reacties

Van zijn assistenten en de bondsleiding hoefde Danny Blind het de voorbije week niet te hebben en dus lag het lot van de eenzame bondscoach in handen van de spelers. De uitslag van het eerste WK-kwalificatieduel in Zweden viel tegen (1-1), het vertoonde veldspel niet.

Blind: 'Geen flauw idee wat dit voor mijn toekomst betekent'

Hoe totale wanhoop eruitziet? Dat is een bondscoach onder hoogspanning die hoofdschuddend, met moedeloos gespreide armen, van zijlijn naar dug-out loopt. Richting een assistent-coach die je gaat verlaten voor een kantoorbaan bij de FIFA. Na een kinderlijke blunder van één van je betrouwbaarste spelers. Terwijl een heel volk om je ontslag schreeuwt, een technisch directeur je personele wensen negeert, je technische staf leegloopt en je zelf amper ervaring hebt als hoofdcoach om op terug te vallen. Dan ben je Danny Blind en dan geef je de Wet van Murphy een nieuwe dimensie. Dankzij een rake schuiver van Wesley Sneijder blijft de schade ditmaal beperkt tot een gelijkspel. Maar de vele gemiste kansen, de afgekeurde kopgoal van Bas Dost, de bondscoach die na het laatste fluitsignaal eenzaam voor zich uit staart: het past allemaal bij één van de meest bizarre episodes uit de geschiedenis van de KNVB en Oranje.

Van Gaal
De huidige situatie bij de KNVB schreeuwt om krachtig leiderschap en vakkennis in één persoon verenigd. Die man bestaat, hij heet Louis van Gaal, en die heeft zijn handen vrij. Vorig seizoen had de bond hem al op het oog voor een directiefunctie. De timing van de KNVB bij het benaderen van Van Gaal was belabberd. De toenmalige trainer van Manchester United stond in Engeland onder zware druk, maar had van de clubleiding nog niets gehoord over zijn toekomst. Door Van Gaal juist in die voor hem onzekere tijden te polsen, suggereerde de bond uit te gaan van ontslag bij Manchester United. Het was alweer een staaltje mismanagement van de KNVB, in een steeds langere reeks.

Met de komst van Van Gaal in een topfunctie zou Blind verzekerd zijn van rugdekking, feedback en sturing. Factoren die de bondscoach van weinig anderen om hem heen hoeft te verwachten. Volgens de wapenspreuk van zijn geboorteprovincie worstelen Zeeuwen en komen ze boven. Na het gelijkspel en het hoopgevende spel in Solna heeft hij het droge nog zeker niet bereikt, maar verdrinken deed Blind evenmin. 'Ik ben echt heel tevreden met de manier waarop er is gevoetbald en het aantal kansen dat is gecreëerd', probeerde de bondscoach de moed erin te houden.

'Zeker als je bedenkt met welke omstandigheden we afgelopen week te maken hebben gehad', verwees Blind naar de bestuurlijke chaos bij de KNVB. 'Ik probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen. En hoe anderen daarover oordelen, daar heb ik geen invloed op. Geloof me, ik sta hier relaxed in. Wat dit voor mijn toekomst betekent? Ik heb geen flauw idee. Dat ligt niet in mijn handen.'

Lees in de nieuwe editie van Voetbal International de vier pagina's tellende reportage over de bizarre week van bondscoach Danny Blind. 'Ik heb mezelf aangeleerd afstand te nemen van negatieve invloeden. Dat komt me nu vrij goed van pas.'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.