Blind en hét incident in eerste Oranje-periode Hiddink

Reacties

Danny Blind is de rechterhand en opvolger van de oude nieuwe Oranje-bondscoach Guus Hiddink. Juist deze oud-international speelde een grote rol bij een van de meest besproken incidenten in de eerste periode van de Achterhoeker als verantwoordelijke voor het Nederlands elftal.

Blind en hét incident in eerste Oranje-periode Hiddink

'Met Davids praten? Nu nog niet. We gaan eerst op vakantie en kunnen dan alles een beetje laten bezinken.' Guus Hiddink heeft na de uitschakeling door Frankrijk op het EK in 1996 na strafschoppen geen trek in te gaan op het incident, dat altijd zal kleven aan het teleurstellend verlopen toernooi in Engeland.

De bondscoach beseft dat er meer schuil gaat achter de eerder gebezigde weinig diplomatieke woorden van Davids, die de gedreven middenvelder uiteindelijk op een verbanning komen te staan. Maar hij kan dit niet over zijn kant laten gaan. Na de groepswedstrijden tegen Schotland en Zwitserland is het EK definitief voorbij voor de linkspoot.  

Maar de opmerking - 'De trainer moet ermee ophouden zijn hoofd in de reet van enkele spelers te steken' – is meer dan een uiting van frustratie van wisselspeler Davids. Hiddink wordt geconfronteerd met een tweedeling, die loopt langs een raciale lijn.

Met de ontboezeming gaat de doos van Pandora open. Een gebrek aan (financiële) waardering bij Ajax van de donkere spelers blijkt een van pijnpunten bij De Kabel, die zich ook bij Oranje ondergewaardeerd voelt.

Danny Blind is ook in Amsterdam een van de vertegenwoordigers van het andere kamp. De Zeeuw wordt daarnaast verweten tijdens het EK de erecode te hebben geschonden door zich publiekelijk negatief uit te laten over onder meer het spel van Davids.

Maar het steekt vooral dat Hiddink schijnbaar overleg pleegt met Blind over de opstelling van Oranje. De Achterhoeker ontkent dat, maar het gevoel leeft wel sterk bij Davids cum suis. Na enkele maanden van koppigheid van beide partijen komt het in augustus tot een verzoening.  'Juist Edgar is een speler naar mijn hart', zegt Hiddink in augustus in Voetbal International.

Dat Davids pas in mei 1998 daadwerkelijk zijn rentree maakt in Oranje, heeft ook te maken met een dubbele beenbreuk die hij bij Juventus oploopt. Op het moment dat De Pitbull weer het Oranje-shirt aantrekt heeft Hiddink de lessen van het echec van 1996 laten doorklinken.

Hij duldt geen tweedeling, het teambelang staat voorop en Davids heeft ook geleerd zo te denken. 'Het is een kwestie van ontwikkeling. Er zijn jongens die nu een wat breder inzicht hebben dan ze hadden vanuit hun grote of kleine clubverleden. De lijn waarlangs we gewerkt hebben in de afgelopen twee jaar is ook Edgar duidelijk gemaakt. Daar heeft hij duidelijk ja tegen gezegd.'

De keuze voor Davids betekent ook het einde van de interlandloopbaan van Blind. De huidige rechterhand van Hiddink speelt op 22 juni op Anfield tegen Frankrijk zijn 42ste en laatste interland. (Lars Ulrich)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.