Bliksemstart FC Utrecht is Willem II te machtig

FC Utrecht heeft zich in de Eredivisie opnieuw van zijn sterke kant laten zien. Willem II was het volgende slachtoffer van de formatie van trainer Erik ten Hag (2-0).

In de negentiende minuut ging Daniel Crowley tot zijn grote ongenoegen naar de kant. De Engelse middenvelder van Willem II beende weg en verdween in de catacomben, vol onbegrip over zijn vroegtijdige wissel.

In de ogen van trainer Erwin van de Looi was deze pijnlijke ingreep noodzakelijk om Willem II te behoeden voor een zware afstraffing. De Tilburgse ploeg werd overlopen door FC Utrecht, dat al binnen zeven minuten een 2-0 voorsprong had genomen.

In de tweede minuut had Zakaria Labyad de thuisploeg op 1-0 gebracht. In eerste instantie had Timo Wellenreuther nog een antwoord op de inzet van de nummer 10, die in de rebound de doelman van Willem II wel passeerde.

Vijf minuten later was de Duitse goalie opnieuw geklopt. Cyriel Dessers prikte de bal via de paal in het lege Tilburgse doel, nadat Wellenreuther de bal had moeten lossen na een duel met spits Lukas Görtler. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees de protesten van Willem II van de hand. Volgens de gasten had Wellenreuther bal vast, toen hij door Görtler werd geraakt.

Yassin Ayoub (links) ging in de 69ste minuut aangeslagen naar de kant. De middenvelder van FC Utrecht was twintig minuten eerder flink geraakt door Ismail Azzaoui.

De ingreep van Van de Looi sorteerde effect, in de zin dat de Utrechtse aanvalsgolf werd beteugeld. Maar het kwaad was al geschied voor Willem II. In de tweede helft probeerden De Tricolores het naderende onheil te voorkomen. Het was tevergeefs. FC Utrecht kwam in de weinig verheffende tweede helft niet in de problemen. Met het oog op het Europese programma was het plezierig dat de thuisploeg niet tot het uiterste werd gedwongen.

Voor FC Utrecht betekent de tweede overwinning van het nog jonge Eredivisie-seizoen dat het met vertrouwen kan toewerken naar de return tegen Zenit Sint-Petersburg. In Rusland moet de stunt in de play-offs van de Europa League (1-0 zege in Galgenwaard) een vervolg krijgen. De generale was in ieder geval goed. Het uitvallen van Yassin Ayoub na een charge van Ismail Azzaoui was wel een smet op het succes.