Bizot evenaart record De Goeij: 'Ik probeer iedere week nulletjes bij te schrijven'

Reacties

Scoren tegen Marco Bizot is dit seizoen maar weinig spelers gegeven. De doelman van AZ hield zaterdag tegen PEC Zwolle voor de vijfde keer op rij en voor de elfde keer dit seizoen zijn doel schoon in de Eredivisie.

Bizot evenaart record De Goeij: 'Ik probeer iedere week nulletjes bij te schrijven'
© Pro Shots

Over het kalenderjaar 2019 gemeten heeft de 28-jarige keeper zelfs al 21 clean sheets in handen, een prestatie die al jaren niet meer neergezet is in Nederland. De laatste doelman die erin slaagde zó vaak de nul te houden in de Eredivisie was Ed de Goeij. Tussen januari en december 1991 slaagde hij er als keeper van Feyenoord eveneens in om 21 keer geen treffer weg te geven in een competitiewedstrijd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bizot had voorafgaand aan het duel van zaterdag met PEC al weet van die cijfers. 'Ik moet zeggen: de eerste periode, tot aan negentien clean sheets, was ik er niet zo mee bezig. De laatste wedstrijden werden die lijstjes onder mijn neus geschoven en dacht ik: dat is wel echt iets bijzonders wat je kunt behalen of evenaren. Toen ben ik er een beetje naar gaan kijken. En nu probeer ik iedere week nulletjes bij te schrijven', zegt Bizot lachend tegen FOX Sports.

Wie scoorden dit seizoen tegen Marco Bizot in de Eredivisie?

Naam Wedstrijd Datum Uitslag
Tim Matavz Vitesse - AZ 1 september 2019 2-1
Matus Bero Vitesse - AZ 1 september 2019 2-1
Abdou Harroui AZ - Sparta 14 september 2019 5-1
Mats Köhlert Willem II - AZ 6 oktober 2019 1-1
Sven Botman AZ - SC Heerenveen 19 oktober 2019 2-4
Rodney Kongolo AZ - SC Heerenveen 19 oktober 2019 2-4
Jens Odgaard AZ - SC Heerenveen 19 oktober 2019 2-4
Teun Koopmeiners (e.d.) AZ - SC Heerenveen 19 oktober 2019 2-4

Volgende week wacht AZ een belangrijke confrontatie met Ajax. Winnen de Alkmaarders, dan delen ze de koppositie met de concurrent. Houdt Bizot de nul, dan heeft hij het record voor meeste clean sheets alleen in handen. Dat laatste is echter niet zijn primaire doel, verzekerde de keeper. 'De focus ligt wel op de drie punten, die nul is gewoon iets dat er mooi bij komt.'

Zaterdag werd Bizot meermaals onder vuur genomen: met name Gustavo Hamer en Lennart Thy deden hard hun best De Muur te slechten, maar er was geen PEC’er bij die het lukte. Toch voelde het goed om getest te worden, legt Bizot uit. 'Ik had vandaag iets meer te doen dan normaalgesproken. Ik had de afgelopen weken wel wedstrijden die eerlijk gezegd echt saai waren, waarin ik in de laatste minuten pas wat te doen had', aldus Bizot.

'Soms krijg ik berichten of ik wel op het veld stond, want ik kom niet eens voor in de samenvatting. Vandaag kreeg ik de eerste helft wel aardig wat te doen en na rust nog meer. Dat is fijn voor een keeper.'

Slot
Coach Arne Slot kreeg pas in de slotfase door dat het voor Bizot extra belangrijk was om geen tegendoelpunt te krijgen tegen PEC. 'Op de bank ging het er de laatste minuten over dat we écht de nul moesten houden, omdat Marco daarmee een record zou halen. Ik weet alleen niet welk record', lachte de coach voor de camera van FOX Sports.

Hij is ervan overtuigd dat AZ klaar is voor de topwedstrijden tegen Manchester United (donderdag) en Ajax (volgende week zondag) die komen gaan. 'Dit geeft veel vertrouwen', zei Slot over de zege in Zwolle. 'Maar deze groep heeft al sowieso ontzettend veel vertrouwen. Het is alleen maar mooi dat je dat vandaag weer bevestigt door van PEC te winnen.'

'Als je de ranglijst ziet, kan je denken dat dit een makkelijke uitwedstrijd was, maar dat is het voor ons in de afgelopen twee jaar niet geweest. En vanavond was dat het ook weer niet. Dus door hier te winnen geven we een heel goed signaal af.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer M. Bizot
Meer over M. Bizot
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.