Bizarre rode kaart Mascherano, cruciale zege Uruguay

In de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiepoule heeft Uruguay een cruciale overwinning behaald in en tegen Venezuela. Door de zege is voor de Zuid-Amerikaanse kampioen plaatsing voor het toernooi van volgend jaar in Brazilië weer een stukje dichterbij. Koploper Argentinië speelde gelijk, maar verloor Javier Mascherano door een bizarre rode kaart.

Bizarre rode kaart Mascherano, cruciale zege Uruguay

Venezuela – Uruguay 0-1Door de slechte resultaten in de eerste elf duels moest Uruguay per se winnen om de aansluiting met de topvier, die zich direct plaatst, niet uit het zicht te verliezen. Venezuela was daarmee een concurrent om de vijfde plaats, de stek die recht geeft op play-offs. Dat in Venezuela zonder de geschorste Luis Suarez aangetreden moest worden was al evenmin gunstig.

Bij afwezigheid van Suarez stond de andere grootheid van Uruguay op. Edinson Cavani (foto) nam na 28 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening, waardoor Uruguay uiteindelijk nipt zou winnen. In de slotfase moest Tomás Rincón nog met zijn tweede gele kaart het veld verlaten bij de Venezolanen.

Door de nipte Uruguayaanse zege delen Venezuela en de ploeg van Cavani de vijfde plaats. Beide landen hebben zestien punten uit twaalf duels. Chili en Ecuador, de nummers vier en drie, zijn met vijf punten al redelijk ver weg.

Na de nipte zege wacht voor Uruguay het toernooi om de Confederations Cup in Brazilië. Daar fungeren achtereenvolgens Spanje, Nigeria en Tahiti als tegenstander.

Ecuador – Argentinië 1-1Argentinië stond voor de zware opgave om op 2800 meter in Quito tegen het verrassend goed presterende Ecuador de soevereine status vast te houden. Dat lukte gedeeltelijk. Zonder Lionel Messi, hij startte vanwege zijn hamstringklachten op de bank en viel na een uur in, kwam de ploeg wel op voorsprong. Sergio Agüero benutte al vroeg een strafschop.

Over de gelijkmaker van Segundo Castillo zou niet het langst nagepraat worden en ook het puntenverlies van de lijstaanvoerder was niet het onderwerp van gesprek. Barcelona-speler Javier Mascherano wel. Hij werd in de slotfase na een blessure met een EHBO-karretje van het veld gereden, maar uit onvrede over de hoge snelheid waarmee hij afgevoerd werd, trapte hij de bestuurder (zie filmpje).

Die actie kwam hem op een directe rode kaart te staan, hetgeen bij Mascherano de stoppen verder deed doorslaan. Ondanks alle commotie werd er vervolgens niet meer gescoord. Mascherano kan hoogstwaarschijnlijk wel een flinke schorsing tegemoet zien.

Argentinië is zodoende nog steeds koploper, inmiddels met 26 punten uit dertien duels. Colombia volgt met een wedstrijd minder gespeeld op drie punten. Ecuador en Chili hebben vijf punten achterstand, maar ook een wedstrijd minder afgewerkt.

Colombia – Peru 2-0De zege van de nummer twee kwam tot stand door treffers van Radamel Falcao en Teofilo Gutierrez. De Peruviaan Carlos Zambrano haalde het einde van de wedstrijd niet door zijn twee gele kaarten. Colombia is door de overwinning qua verliespunten weer op gelijke hoogte gekomen met Argentinië, maar heeft nog wel een duel minder afgewerkt.

Toch lijken Colombia en Argentinië af te koersen op een direct WK-ticket en staan Ecuador en Chili er eveneens goed voor. Uruguay, Venezuela en Peru (veertien punten) mogen nog hopen, terwijl de rol van Bolivia en Paraguay uitgespeeld lijkt.

Overige uitslagChili – Bolivia 3-1

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen