Bijzondere mijlpaal 'herstart-specialist' AZ lonkt in Domstad

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De eerste volledige speelronde na de winterstop wordt vrijdag in gang gezet door FC Utrecht en AZ.

Bijzondere mijlpaal 'herstart-specialist' AZ lonkt in Domstad
 
Aftrap:20.00 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:8 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:10 punten

Actueel

• Zoals bekend zag FC Utrecht in de winterstop hoofdtrainer Erik ten Hag overstappen naar Ajax. De wedstrijd tegen AZ betekent de vuurdoop van Jean-Paul de Jong als eindverantwoordelijke. De Domstedelingen bekleden de zesde positie, maar bezitten wel tien punten minder dan nummer drie AZ.

• In de eerste achttien speelrondes kreeg FC Utrecht maar 198 schoten tegen. Alleen Feyenoord (156 schoten tegen) en Ajax (188) deden het nóg beter in dit opzicht.

• AZ realiseerde dit seizoen twaalf overwinningen in Eredivisie-verband, hetgeen er al net zoveel zijn als in de volledige voorbije competitie.

• De Jong probeert tegen AZ in de voetsporen te treden van Ton du Chatinier, sinds de eeuwwisseling de enige FC Utrecht-trainer die zegevierde in zijn eerste Eredivisie-wedstrijd.

Ton du Chatinier (rechts), in 2008 de laatste FC Utrecht-trainer die zijn ambtsperiode inzette met een zege.
Ton du Chatinier (rechts), in 2008 de laatste FC Utrecht-trainer die zijn ambtsperiode inzette met een zege.

• FC Utrecht ging in slechts één van zijn laatste veertien competitieduels voor eigen publiek onderuit. Dat was op 24 september tegen PSV, de 1-7.

• Sinds 2013 is AZ er altijd in geslaagd zijn eerste competitieduel van het kalenderjaar in winst om te zetten. Zes jaar geleden lukte dat voor het laatst niet. Destijds werd het 1-1 tegen Ajax.

Historie

• Voor de 38ste keer is De Galgenwaard het decor van een competitieduel tussen FC Utrecht en AZ. De Domstedelingen koesteren een positieve balans met twintig overwinningen, acht gelijke spelen en negen nederlagen.

• Acht maanden geleden troffen beide clubs elkaar ook in De Galgenwaard. Destijds was een ticket voor de voorronde van het Europa League-toernooi de inzet. FC Utrecht maakte eerst de 3-0 nederlaag uit het heenduel ongedaan en trok vervolgens aan het langste eind in de noodzakelijke strafschoppenserie.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - AZ:

SeizoenUitslag
2012/132-1
2013/142-0
2014/156-2
2015/161-3
2016/171-2
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.