FC Utrecht knokt zich in thriller ten koste van AZ Europa in

Reacties

FC Utrecht heeft AZ verslagen bij de strijd om het ticket voor de voorronde van de Europa League. In de Domstad zorgde de thuisploeg op fenomenale wijze voor de ommekeer in het tweeluik door na strafschoppen te winnen (3-0 na reguliere speeltijd). En dat terwijl de situatie nog zo uitzichtloos leek na het heenduel.

FC Utrecht knokt zich in thriller ten koste van AZ Europa in

Vlak voor de aftrap had Erik ten Hag het bij zijn vooruitblik nog over La Remontada van Barcelona tegen Paris Saint-Germain, om maar duidelijk te maken dat het geloof er nog was bij de coach van FC Utrecht. Diezelfde hoop spatte vanaf het begin van het spel van de thuisploeg af. Al in de tweede minuut kopte Sébastien Haller, die zijn laatste wedstrijd voor Utrecht speelde in aanloop naar zijn transfer naar Eintracht Frankfurt, maar net naast. Het was een eerste grote waarschuwing voor AZ, dat de problemen al snel alleen maar groter zag worden in De Galgenwaard.

In de twaalfde minuut was het namelijk raak voor Utrecht. Zakaria Labyad knalde een vrije trap tegen de paal, waarna Willem Janssen uit de rebound met de 1-0 een aanzet gaf voor een zenuwslopende middag. De ploeg van Ten Hag speelde fel, was dominant en gaf helemaal niets weg. Een volgend doelpunt was slechts een kwestie van tijd en kwam er via Haller. Halfslachtig verdedigen kwam AZ duur te staan. Tim Krul redde nog op het schot van Ayoub, maar was kansloos toen Haller van dichtbij binnentikte.

Zo was binnen een halfuur de in Alkmaar opgelopen schade door Utrecht al bijna hersteld. Een tweeluik dat misschien al wel beslist leek door de 3-0 zege van AZ lag weer helemaal open en de opgelopen spanning was ook voelbaar. Zowel binnen als buiten de lijnen werd het onvriendelijk, met coaches van AZ en FC Utrecht in een negatieve hoofdrol. Er was duw- en trekwerk tussen assistenten Dennis Haar (AZ) en Jean-Paul de Jong (Utrecht) en kort na het rustsignaal volgde in de catacomben een confrontatie tussen Wout Weghorst en Edson Braafheid.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De felheid die op die momenten in overvloede aanwezig was bij de Alkmaarders, ontbrak op het veld. Dat AZ na ruim een uur nog geen doelpoging had ondernomen, was alleszeggend en in de 67ste minuut leek het drama bijna compleet. Gyrano Kerk stond randje buitenspel toen hij de diepte in werd gestuurd. Derrick Luckassen maakte vervolgens contact met de rappe aanvaller en kreeg direct rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. De hulp van de videoscheidsrechter veranderde niets aan die beslissing van arbiter Pol van Boekel.

De rode kaart voor de AZ-verdediger betekende indirect het startsein voor het slotoffensief van Utrecht. Nog één goal was er nodig om een verlenging af te dwingen. AZ werd aan het wankelen gebracht. Bij een eerste gigantische kans schoot Kerk nog naast, bij zijn tweede grote mogelijkheid was het raak. Janssen kopte uit een corner via Krul tegen de lat en Kerk was er als de kippen bij om de bal vervolgens over de lijn te werken: 3-0.

AZ hing in de touwen in incasseerde in de extra tijd de ogenschijnlijke genadeklap. Na een ware scrimmage ging de bal namelijk op de stip. Haller eiste de bal op om zo te zorgen voor een droomafscheid. Krul provoceerde, irriteerde, kreeg daar geel voor, deelde daarna nog een (onbestrafte) duw uit en pakte luttele tellen later de enorm slap ingeschoten strafschop van Haller. Na zestien rake strafschoppen miste de Fransman voor het eerst een penalty voor Utrecht, juist op het moment dat de ultieme afscheidsknal had moeten komen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Verlenging

Terwijl de krachten wegvloeiden, kwam er steeds meer evenwicht in de wedstrijd. Zowel bij Utrecht als bij AZ leek niemand meer de energie te hebben om nog het verschil te maken. De aangeslagen Wout Brama strompelde bovendien rond de middencirkel, waardoor Utrecht in de praktijk eveneens met een man minder speelde omdat het ook al drie keer gewisseld had. AZ kreeg nog een goede kans via Dabney dos Santos en Utrecht-doelman David Jensen redde uitstekend bij de uithaal richting de korte hoek.

De beslissing bij de uitputtingsslag viel uiteindelijk in de strafschoppenserie. Al bij de eerste penalty ging het mis voor AZ. Pantelis Hatzidiakos knalde hoog over. Joris van Overeem faalde even later ook vanaf de stip. Andreas Ludwig kon al voor de beslissing zorgen namens Utrecht, maar vergrootte juist de spanning door te missen. Nacer Barazite deelde echter wel de genadeklap uit namens de thuisploeg. Het was de beloning van een successeizoen voor Utrecht, dat als nummer vier in de reguliere competitie al the best of the rest was.

De fans van Utrecht, die zich op kunnen maken voor wedstrijden in de tweede voorronde van de Europa League, bestormden na afloop van de zinderende wedstrijd het veld om het succes te vieren. Bekijk in VI Live sfeerbeelden en blik terug op de ware thriller.

'Mooi hoe Ten Hag als een soort Simeone tekeer ging'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.