Bijrol Promes en hoofdrol Joaquín in verhitte derby

Quincy Promes heeft een debuutduel voor Sevilla beleefd om niet snel te vergeten. Uitgerekend in de derby op bezoek bij Real Betis mocht de van Spartak Moskou overgenomen Oranje-international in een korte invalbeurt zijn eerste minuten maken. De aanvaller kon in de paar minuten die hem gegund waren niet voorkomen dat Betis-clubheld Joaquín tot dolle vreugde van het thuispubliek uitgroeide tot matchwinner: 1-0.

© Foto: Real Betis

Promes maakte op Deadline Day voor twintig miljoen euro de overgang naar Sevilla. Het eerste duel na zijn entree in Spanje zal hem direct bevallen zijn, want El Gran Derbi is traditioneel verhit én sfeervol. Voor aanvang van en tijdens het duel in Estadio Benito Villamarín maakten de fans er al een feestje van (zie ook filmpjes onderaan).

Vanaf de bank zag en hoorde Promes hoe de fans van Real Betis, ruim 53.000, hun ploeg met gezang probeerden te motiveren. In de beginfase drong de thuisploeg ook aan. Voormalig PSV-middenvelder Andrés Guardado was met een poging over het Sevilla-doel een van de spelers die aan de openingsgoal mocht ruiken.

Vijf minuten voor rust dacht Sergio Canales, na een fraaie steekbal van Guardado, ook daadwerkelijk de score geopend te hebben. De middenvelder zag zijn koele afronding evenwel snel gevolgd worden door teleurstelling aangezien de arbitrage zag dat hij – zij het heel nipt – buitenspel stond. Zo eindigde het eerste bedrijf, waarin Sevilla ook zo nu en dan dreigend was, doelpuntloos.

Direct na rust kreeg Sevilla twee grote kansen en mocht Promes warmlopen. Halverwege de tweede helft volgde evenwel een grote teleurstelling voor de bezoekers. Roque Mesa besloot met een gele kaart op zak te willen voorkomen dat Betis-doelman Pau López na een vangbal snel een medespeler zou vinden en ging voor zijn neus lopen. De goalie besloot vervolgens het contact met een sprongetje op te zoeken en kreeg wat hij wilde: een tweede gele kaart voor Mesa.

Met tien man bezweek de ploeg van coach Pablo Machín in de tachtigste minuut. Slechts vijf minuten na zijn entree kopte de 37-jarige Joaquín (foto boven) de bal binnen. Het eerste doelpunt van Real Betis dit seizoen bleek ondanks de entree van Promes in de 87ste minuut genoeg voor de eerste zege in La Liga. Daarmee is Real Betis ook op gelijke hoogte gekomen met Sevilla qua punten. Na El Derbi Sevillano zal Promes zich nu op Oranje gaan richten, de aanvaller zit bij de selectie voor de interlands tegen Peru (donderdag) en Frankrijk (zondag).