Bijltjesdag in de Bundesliga: hier zit de spanning

Reacties

In de Bundesliga staat zaterdag de op één na laatste speelronde op het programma en dus is het bijltjesdag. Waar kunnen de beslissingen vallen? Een overzicht.

Bijltjesdag in de Bundesliga: hier zit de spanning

Champions League-tickets

Bayern München kroonde zich bijna een maand geleden al tot kampioen van Duitsland, maar achter Der Rekordmeister is het akelig spannend. De nummers twee, drie en vier krijgen in de Bundesliga ook een ticket voor de groepsfase van de Champions League en dus is het dringen geblazen.

Schalke 04 heeft de beste papieren. Die Königsblauen hebben zich dankzij trainer Domenico Tedesco fantastisch herpakt na het dramatische vorige seizoen en hebben op bezoek bij FC Augsburg aan een punt genoeg om een plaats in de topvier veilig te stellen. Rivaal Borussia Dortmund is ook zo goed als zeker van deelname aan de Champions League. Om daar helemaal zeker van te zijn, moet BVB zaterdagmiddag winnen van FSV Mainz 05.

De strijd om plaats vier is nog verre van gestreden. Theoretisch maken nog vier ploegen kans: 1899 Hoffenheim, Bayer Leverkusen, RB Leipzig en Eintracht Frankfurt. Hoffenheim stond begin maart nog negende, maar door twintig punten in de laatste acht duels te verzamelen ligt de ploeg van trainer Julian Nagelsmann plotseling weer op pole position voor plek vier. Als Hoffenheim wint van VfB Stuttgart en Dortmund, speelt de club voor de eerste keer in de historie op het hoogste Europese podium (dit seizoen werd Hoffenheim in de play-offs uitgeschakeld door Liverpool).

Leverkusen, Leipzig en Frankfurt sneden zich de afgelopen weken juist lelijk in de vingers. Alledrie verloren ze hun laatste twee duels en dus zijn ze afhankelijk van Hoffenheim. Leverkusen maakt nog een reële kans, zeker omdat Hoffenheim nog tegen Dortmund speelt. Die Werkself treffen met Hannover 96 en Werder Bremen lichtere tegenstand. Leipzig en Frankfurt lijken kansloos.

Europa League-tickets

Op basis van de huidige stand spelen Leverkusen en Leipzig volgend seizoen geen Champions League, maar Europa League. Frankfurt maakt ook goede kans op een ticket voor Europees voetbal. Trainer Niko Kovac wacht een pikante bekerfinale tegen zijn nieuwe werkgever Bayern München. Wint Frankfurt, dan is de club zeker van Europa League-voetbal. Wint Bayern, dan schuift het ticket door naar plaats zeven, momenteel ingenomen door Frankfurt.

Stuttgart hijgt de ploeg van Nederlanders Jetro Willems en Jonathan de Guzman echter in de nek. De promovendus zette na januari een opmerkelijke opmars in en heeft nog slechts één punt minder dan de nummer zeven. Borussia Mönchengladbach, Hertha BSC en zelfs Augsburg mogen ook nog dromen van Europees voetbal.

Nacompetitie

Plek zestien verplicht in de Bundesliga tot het spelen van nacompetitie. Momenteel wordt die positie ingenomen door VfL Wolfsburg. Vorig seizoen waren Die Wölfe onder Andries Jonker daar ook al toe veroordeeld. Toen werd Eintracht Braunschweig over twee duels verslagen. Om een zelfde ongewenste seizoensverlenging te voorkomen moet Wolfsburg zorgen dat ze SC Freiburg, Mainz of Hannover 96 nog inhalen. Laatstgenoemde heeft nog maar één puntje nodig om definitief veilig te zijn.

Directe degradatie

De meeste spanning zit in de strijd tegen directe degradatie. Hoofdrolspeler is Hamburger SV. De Bundesliga-Dino won drie van zijn laatste vier duels en hoopt de dans wéér te ontspringen. Op dit moment staat HSV echter nog steeds onder de streep. De nummer zeventien speelt zaterdag een uitwedstrijd tegen Frankfurt en sluit het seizoen in eigen huis af tegen Gladbach. In die wedstrijden móéten punten gepakt worden om Wolfsburg nog te passeren. Zeker omdat die club op de slotdag een thuisduel met het al gedegradeerde 1. FC Köln speelt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.