Bijl blijft nuchter onder minisoap: 'Maar ergens doet het me pijn'

Reacties

Bij FC Emmen en FC Groningen gaat het deze week maar over één man: Glenn Bijl. De 23-jarige middenvelder annex verdediger is onderwerp geworden van een heuse transfersoap, die vrijdag zijn climax kent.

Bijl blijft nuchter onder minisoap: 'Maar ergens doet het me pijn'

Bijl is geboren in Stadskanaal, een stad precies tussen Emmen en Groningen in. Dat is ook precies de positie waarin hij zich nu bevindt. Kort samengevat: Groningen wil de rechtspoot graag overnemen van Emmen, zeker omdat hij een gelimiteerde transfersom van 335.000 euro in zijn contract heeft staan.

Die clausule geldt echter alleen voor clubs met een begroting van minder dan twintig miljoen euro. Emmen beweert dat Groningen daarboven zit en verlangt dus meer geld voor Bijl, die de afgelopen seizoenen uitgroeide tot zeer belangrijke pion in de ploeg van trainer Dick Lukkien. De trainer wil zijn rechtsback uiteraard niet kwijt. Groningen beweert met de begroting onder de twintig miljoen euro te zitten, maar wenst geen openheid te geven over het precieze bedrag.

Het gesteggel duurt nu al enkele weken en heeft nu zelfs geleid tot een rechtszaak. De uitspraak van de arbitragezaak wordt vrijdag verwacht. In de tussentijd speelde Bijl gewoon mee bij Emmen. Donderdagavond was hij nog van de partij in het oefenduel met Rolder Boys (0-10). Achteraf spraken we met hem, in de veronderstelling dat we een zwaar gefrustreerde profvoetballer zouden treffen.

Nuchter
Het tegendeel bleek: Bijl is bijzonder nuchter onder de hele situatie. 'Het voelt voor mij helemaal niet alsof ik een rechtszaak tegen FC Emmen heb aangespannen, er moet gewoon wat duidelijkheid komen over de situatie. Ik ben Emmen hartstikke dankbaar, ik heb het hier naar mijn zin en het zou helemaal geen ramp zijn om hier te blijven. Maar Groningen is gewoon een mooie stap voor mij. Dan heb ik het nog niet eens over geld of de positie op de ranglijst, maar wel bijvoorbeeld over de internationale uitstraling van de club.'

Hij schudt zijn pakje chocomel nog even en neemt een hap van zijn kadetje. Ondertussen neemt hij een paar foto’s met de aanwezige kinderen. Aan niets is te zien dat Bijl de afgelopen tijd behoorlijk wat over zich heen heeft gehad. Veel supporters van Emmen zijn er wel een beetje klaar mee. Als hij zo graag weg wil dat hij zelfs een rechtszaak tegen de club aanspant, dan hoeft hij ook niet te blijven.

'Ik kan daar wel mee omgaan. Veel mensen kennen ook niet het hele verhaal. Ik heb nog steeds een prima relatie met de club en alles gaat in goed overleg, ik ga me ook niet te veel verdedigen. Ik kan het makkelijk langs me heen laten gaan, maar voor mijn familie is dat een stuk lastiger. Die gaan toch dingen lezen, dat is wel vervelend. Het doet me ergens ook wel pijn dat dit nu allemaal gebeurt, maar we moeten het ook niet te dramatisch maken. Ik hoop gewoon dat er snel duidelijkheid komt.'

Dat hoopt Groningen ook. Van 2006 tot 2017 speelde Bijl daar, maar verder dan twee optredens in de hoofdmacht kwam hij niet. Anno 2019 lijkt hij er wél klaar voor. 'Ik heb nog niet met de club kunnen spreken, want dat mag nog niet. Ik weet dus nog niet precies wat hun plannen met mij zijn, maar Mark-Jan Fledderus (technisch directeur, red.) wilde me vorig jaar ook al naar Heracles Almelo halen en nu probeert hij het weer. Dat streelt me wel, moet ik zeggen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Emmen
Meer over FC Emmen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.