Alfred Schreuder heeft woensdag eindelijk weer eens gewonnen met 1899 Hoffenheim. Zijn ploeg versloeg 1. FC Köln na zeven Bundesliga-duels zonder zege. Bij Schalke 04 hield de malaise ook op bezoek bij Fortuna Düsseldorf aan.

1899 Hoffenheim
3 - 1
1. FC Köln
1. FC Köln

Schreuder was met Hoffenheim niet bepaald lekker gestart na de Bundesliga-hervatting. De ploeg verloor eerst thuis van Hertha BSC (0-3) en speelde vervolgens gelijk tegen hekkensluiter SC Paderborn (1-1), wat Schreuder kritiek opleverde van de achterban. Tegen Köln was het begin in ieder geval beter. Jacob Bruun Larsen werd na elf minuten weggestoken aan de linkerkant en had alle ruimte. Hij gaf voor en zag Christoph Baumgartner de bal binnenschuiven voor 1-0.

Halverwege de eerste helft kreeg de thuisploeg nog een opsteker, met Baumgartner weer in de hoofdrol. Sebastian Bornauw beging een overtreding op de middenvelder door zijn noppen op het been van zijn tegenstander te zetten. Scheidsrechter Felix Brych gaf een gele kaart, maar na beraad met de video-arbiter kreeg de Belg toch een rode kaart. Kingsley Ehizibue werd bij Köln het slachtoffer, want trainer Markus Gisdol bracht verdediger Jorge Mere in de ploeg voor de Nederlander.

De VAR stak richting het einde van de eerste helft ook nog een stokje voor de 2-0 van Baumgartner vanwege buitenspel. Die goal viel na rust alsnog. Robert Skov gaf de bal vanaf de recherkant hoog voor en Baumgartner kopte. De bal ging richting het doel en werd eruit gehaald door Mere, maar was al over de lijn geweest: 2-0. Kort daarna schoof Steven Zuber de bal binnen na een fraaie hakbal van uitblinker Baumgartner en stond het al 3-0.

Daarmee leek er niets aan de hand voor Hoffenheim met een 3-0 voorsprong op zak, maar vlak na de derde goal moest ook de thuisploeg met tien man verder nadat Benjamin Hübner zijn tweede gele kaart ontving. Invaller Florian Kainz maakte er na een uur met een van richting veranderd schot 3-1 van, waardoor Schreuder toch niet helemaal gerust op de bank zat. Dat was al helemaal niet het geval toen met nog een kwartier op de klok de bal op de stip ging na een handsbal, weer na inmenging van de VAR. Mark Uth faalde echter, net als zondag tegen Fortuna Düsseldorf, vanaf elf meter.

Hoewel Köln bij vlagen sterk speelde, zat een gelijkspel er niet in tegen Hoffenheim. Voor de ploeg van Schreuder is het de eerste zege sinds zeven wedstrijden. Met drie punten op zak steeg Hoffenheim naar de zevende plek op de ranglijst.

Fortuna Düsseldorf
2 - 1
Schalke 04
Schalke 04

Een 4-0 nederlaag bij Borussia Dortmund en een 0-3 verlies tegen FC Augsburg; Schalke 04 was werkelijk bedroevend uit de coronabreak gekomen. Dat de ploeg van David Wagner elk vertrouwen ontbeert, bleek in de eerste helft van het uitduel bij Fortuna Düsseldorf. Schalke 04 durfde nauwelijks initiatief te nemen en meldde zich zelden voor het doel van de degradatiekandidaat. Een lichtpuntje was het optreden van Daniel Caligiuri, maar ook de routinier kon vaak weinig met de lange ballen die de verdedigers richting hem verstuurden. Omdat ook de thuisploeg weinig offensieve ambities toonde, was er sprake van een eerste bedrijf dat pijn aan de ogen deed.

Na de hervatting brak Schalke dankzij een doodspelmoment toch de ban. Weston McKennie kopte raak uit een vrije trap van Bastian Oczipka en veroordeelde Fortuna Düsseldorf tot een inhaalrace. De thuisploeg pakte de handschoen op en ging erop en erover. Eerst sloeg Rouwen Hennings toe uit een rebound nadat doelman Markus Schubert een vrije trap wel heel matig had verwerkt, waarna Kenan Karaman van dichtbij het net vond met het hoofd. De defensie van Schalke 04 werd bij de tweede goal van de thuisploeg verschalkt na een variant met een korte corner. De bezoekers herstelden zich niet van deze dreun en zakten naar plek negen. Fortuna Düsseldorf vergrootte de marge met nummer zeventien Werder Bremen tot vijf punten.

Met de nederlaag in de Merkur Spiel-Arena breidt Schalke 04 een inktzwarte serie uit. De club uit Gelsenkirchen heeft nu tien Bundesliga-duels op rij niet gewonnen: vier keer gelijk, zes keer verlies. Dat is de slechtste reeks sinds 1997.

Union Berlin
1 - 1
FSV Mainz 05

Met Jeffrey Bruma en Jean-Paul Boëtius, maar zonder de geblesseerde Jeremiah St. Juste ging FSV Mainz 05 voortvarend van start in Berlijn. Op aangeven van Leandro Barreiro schoot Bote Baku in de verre hoek binnen tegen Union Berlin, waar Sheraldo Becker wegens een blessure ontbrak. Union kwam na ruim een half uur echter langszij door een rake vrije trap van Marcus Ingvartsen, mede doordat keeper Florian Müller te snel naar de hoek ging: 1-1. Niet lang na de gelijkmaker moest Union met tien man verder. Robert Andrich kreeg binnen een helft twee gele kaarten en kon gaan douchen. Ondanks de overtalsituatie en twee kansen voor Jean-Philippe Mateta slaagde Mainz er niet in om te winnen in Berlijn.

FC Augsburg
FC Augsburg
0 - 0
Paderborn
Paderborn

Bij FC Augsburg begon Jeffrey Gouweleeuw op de bank en hij zag dat zijn ploeg het moeilijk had tegen hekkensluiter Paderborn. De grootste kans was voor Gerrit Holtmann, die stuitte op keeper Andreas Luthe. Aan de andere kant waren Ruben Vargas en Daniel Baier gevaarlijk. Na rust was het opnieuw Holtmann die dicht bij een doelpunt was. Deze keer raakte hij de paal met een schot van afstand. Ook met Gouweleeuw in de ploeg - hij viel na 75 minuten in - werd er niet gescoord in Augsburg.