Beste WK ooit voor België na nieuwe zege op Engeland

België heeft een goed WK in stijl afgesloten. De ploeg van Roberto Martínez won in de troostfinale voor de tweede keer op dit toernooi van Engeland (2-0) en eindigt daardoor als derde. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat België een medaille pakt op een WK.

De Belgen kunnen Rusland zodoende met opgeheven hoofd verlaten. De gouden generatie van De Rode Duivels zag het WK van dit jaar als dé kans om eens wereldkampioen te worden, maar sneuvelde in de halve finale tegen Frankrijk. Engeland verloor afgelopen woensdag in de verlenging van Kroatië en daardoor stonden België en Engeland zaterdag opnieuw tegenover elkaar, net als in de groepsfase. Dat duel werd dankzij een goal van Adnan Januzaj met 1-0 gewonnen door België, dat daardoor als eerste eindigde in de poule.

Troostfinale
In Sint-Petersburg kwam Januzaj niet in actie. Thomas Meunier (die tegen Frankrijk een schorsing uitzat en toen erg gemist werd) was wél weer van de partij en tikte al binnen vier minuten een voorzet van Nacer Chadli binnen. Engeland moest zo al vroeg in de achtervolging, maar een sterk spelend België bleef in de eerste helft de bovenliggende partij. Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Eden Hazard kregen het niet voor elkaar om de voorsprong te vergroten.

Engeland liet in de eerste vijfenveertig minuten niet veel zien. De ploeg van Gareth Southgate kreeg voor rust eigenlijk maar één serieuze kans: topscorer Harry Kane (zes doelpunten) schoot toen net naast. In de tweede helft kwam Engeland beter voor de dag en werd de jacht op de gelijkmaker serieus ingezet. De eerste gevaarlijke momenten na de onderbreking waren ook voor de Engelsen, maar de eerste échte kans was weer voor België. De Bruyne bediende met een geweldige pass Lukaku, wiens aanname niet in orde was. Doelman Jordan Pickford kon daardoor ingrijpen.

Romelu Lukaku stuit op Jordan Pickford.

Niet lang na deze gemiste kans werd Lukaku door Roberto Martínez naar de kant gehaald. De Belgische spits blijft daardoor op vier doelpunten staan op het WK; de kans dat Kane het toernooi als topscorer zal eindigen is nu levensgroot. Vanaf de kant zag Lukaku België twintig minuten voor tijd ontsnappen aan de gelijkmaker. Na een uitstekende aanval wipte Eric Dier de bal over keeper Thibaut Courtois heen, maar Toby Alderweireld gleed de bal net voor de doellijn weg. Niet veel later kopten Dier en Harry Maguire net naast.

België loerde vooral op countermogelijkheden en uit een van die tegenaanvallen kwam Meunier met een geweldige volley nog dicht bij zijn tweede treffer. Pickford wist de uithaal met buitenkant voet met een hand weg te tikken. Het bleek uitstel van executie te zijn voor de Engelsen, want even later zorgde Hazard na een fraaie Belgische aanval voor de beslissing in de wedstrijd: 2-0.

Een comeback van Engeland zat er niet in en dus blijft het voor The Three Lions bij één WK-medaille: de gouden plak uit 1966. België nam revanche voor de verloren troostfinale van 1986 en heeft nu het beste WK uit de geschiedenis van het land afgewerkt. Zondag, op de dag dat Frankrijk en Kroatië in Moskou de finale spelen, wordt de selectie van Martínez gehuldigd in Brussel.