Beroemde spookgoal Lampard op WK 2010 achtervolgt Capello nog steeds

Reacties

Bijna tien jaar na dato zit het Fabio Capello nog steeds dwars dat de gelijkmaker van Frank Lampard in de achtste finale van het WK 2010 tegen Duitsland ten onrechte niet werd toegekend.

Beroemde spookgoal Lampard op WK 2010 achtervolgt Capello nog steeds
© Pro Shots
Duitsland
Duitsland
4 - 1
Engeland
Engeland

Lampard leek Engeland in de 38ste minuut op 2-2 te zetten, kort nadat Matthew Upson de aansluitingstreffer had gemaakt (2-1). De inzet van de Chelsea-middenvelder belandde via de onderkant van de lat achter doelman Manuel Neuer en op de tv-beelden was duidelijk te zien dat de bal over de lijn was, maar de Uruguayaanse arbitrage zag dat niet. En omdat er nog geen gebruik werd gemaakt van doellijntechnologie, telde de goal niet.

Wat er was gebeurd met technologische hulpmiddelen zullen we nooit weten, maar Capello denkt dat de wedstrijd heel anders was gelopen. Nu liep Duitsland na rust uit naar 4-1. 'Maar één ding weet ik wel: Duitsland was een jong team, heel erg jong', blikt de Italiaanse oefenmeester terug bij The Guardian. 'Een jong team dat een 2-0 voorsprong weggeeft, krijgt mentaal een flinke tik. Voor ons was het juist een enorme opsteker geweest.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Maar dat gebeurde dus niet. En dat zit Capello tien jaar na dato dus nog steeds dwars. 'In kan het maar niet uit mijn hoofd krijgen. Het is er nog steeds, nog steeds. Ik had de tweede helft dan wel willen zien. We raakten de lat, kregen kansen en toen maakten zij uit de counter de derde en de vierde goal. Maar ik zag dat we beter en beter werden. En dan dit. We hadden er twee jaar aan gewerkt en gingen naar huis vanwege andermans fout.'

Calamity James
Een ander moment dat het WK in Zuid-Afrika voor Engeland markeerde, was de enorme fout van doelman Robert Green in de eerste groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten (1-1). Capello koos vervolgens de rest van het WK voor David James, op dat moment al 39 jaar oud, terwijl hij ook de latere eerste keeper Joe Hart - dat seizoen door Manchester City verhuurd aan Birmingham City - had meegenomen naar Zuid-Afrika.

Capello koos voor Calamity James op advies van de spelersgroep, vertelt hij nu. 'Ik vroeg de spelers: Hart of Calamity? "Calamity". Ik zette Calamity erin omdat de spelers in hem vertrouwen, John Terry en de verdedigers hadden meer geloof in James. Hart had toen pas één interland gespeeld.' Na het WK werd de keeper van City alsnog de eerste keus. En Capello? Die nam in februari 2012 ontslag en zal altijd met die vraag blijven zitten. Wat als?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.