Bergwijn beleeft absoluut droomdebuut tegen Man City

Tottenham Hotspur heeft dankzij Steven Bergwijn de topper tegen Manchester City gewonnen. De aanvaller toonde zondag zijn klasse bij het doelpunt dat voor de opening zorgde.

Tottenham Hotspur
2 - 0
Manchester City

De basisplaats voor Bergwijn was al een enorme blijk van vertrouwen. José Mourinho aarzelde niet met zijn grote winteraankoop en liet de man die voor zo'n dertig miljoen euro de overstap heeft gemaakt vanaf links starten in het 4-2-3-1-systeem. Het idee was Bergwijn, Dele Alli, Heung-Min Son en Lucas Moura als voorste vier vaak van positie te laten wisselen om zo verwarring te zaaien bij City. Het kwam er amper van. Het was lange tijd puur éénrichtingsverkeer in Noord-Londen.

Na een schrikmoment voor City waarbij Ederson onder druk van Lucas Moura goed wegkwam, regende het kansen voor The Citizens. Een van de grootste was voor Sergio Agüero. Na een steekpass van Riyad Mahrez kwam de Argentijn oog in oog met Hugo Lloris. Via de Franse goalie raakte de City-spits de paal.

De druk van de bezoekers hield aan en voor Tottenham dreigde het na een onhandige actie van Serge Aurier echt mis te gaan. De rechtsback vloerde Agüero, al ontging dat scheidsrechter Mike Dean in eerste instantie. De VAR greep echter in en City kreeg alsnog een strafschop. Mourinho liet met een brede, cynische glimlach duidelijk blijken de gang van zaken lachwekkend te vinden. Ilkay Gündogan ging achter de bal staan en LLoris pakte de bal geweldig, waarna de keeper moest sprinten om Raheem Sterling te stoppen. De City-aanvaller liet zich bij erg licht contact met Lloris vallen, maar de roep om een strafschop was nu tevergeefs. Sterling ontsnapte wel aan zijn tweede gele kaart, nadat hij eerder al goed weg was gekomen met een spijkerharde overtreding op Dele Alli.

Het contactmoment bij het duel tussen Raheem Sterling en Hugo Lloris. Sterling ging al voor het contact met de doelman naar de grond, zo oordeelde de arbitrage.

Bij Pep Guardiola nam de frustratie zienderogen toe bij iedere gemiste kans. Agüero raakte in de extra tijd van de eerste helft nog de paal en de pass van Sterling op Ilkay Gündogan bij een volgende mogelijkheid was net te hard. De Duitser schoot zo bijna voor open doel over. Het leek een kwestie van tijd tot de 0-1 viel, tót Oleksandr Zinchenko in de zestigste minuut totaal onnodig in de fout ging. De ex-PSV'er blokte Harry Winks op het middenveld en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. De Oekraïner was eerder al op de bon gegaan voor zijn rol bij het opstootje na de valpartij van Sterling.

Het Bergwijn-moment
De rode kaart voor Zinchenko betekende de ommekeer. Tot dat moment had City liefst dertien doelpogingen gehad, tegenover de nul van Tottenham. De eerste van Spurs kwam er in de 63ste minuut en die bleek direct goud waard. Lucas Moura bereikte met een hoge pass Bergwijn in het strafschopgebied, de Oranje-international controleerde de bal met de borst en aarzelde niet om met rechts uit te halen. De volley eindigde prachtig laag in de verre hoek: 1-0. Hij werd daarmee de 250ste speler die scoorde bij zijn Premier League-debuut, en de dertiende Nederlander.

Bergwijn verdedigde uiterst fanatiek mee en probeerde bij iedere counter optimaal gebruik te maken van zijn snelheid. Het was geen wonder dat hij kort na de goal met kramp naar de grond ging. Met Érik Lamela als vervanger van Bergwijn kwam Spurs in de 71ste minuut op 2-0. Tanguy Ndombele, ook ingevallen, gaf de bal perfect mee aan Son en de Zuid-Koreaan klopte Ederson in de korte hoek. City probeerde daarna nog wel de aansluitingstreffer te maken, maar met een man meer verdedigde Tottenham uitstekend.

Na de sensationele overwinning heeft Tottenham de aansluiting met de topvier volledig gevonden. De Londenaren staan vijfde, met nog maar een achterstand van vier punten op nummer vier Chelsea. Man City blijft tweede en heeft een gigantische achterstand op koploper Liverpool: 22 punten.