Bergwijn assisteert superduo bij bevrijdende zege Spurs

Tottenham Hotspur heeft voor het eerst sinds 6 december weer een Premier League-wedstrijd gewonnen. De zege op Leeds United was grotendeels te danken aan Harry Kane en Heung-Min Son, terwijl ook Steven Bergwijn een noemenswaardige rol had.

Tottenham Hotspur
3 - 0
Leeds United

Bergwijn kreeg als derde aanvaller in het 4-3-3-systeem van José Mourinho de voorkeur boven onder anderen Lucas Moura. Leeds-thuis was voor de ex-PSV'er een mooie kans om voor het eerst dit seizoen direct betrokken te zijn bij een doelpunt in de Premier League. De aanvaller maakte in de voorbije maanden al indruk met zijn werklust en taakbewustheid, maar had zichzelf nog niet beloond door kansen te benutten. Tegen het altijd aanvallend ingestelde Leeds kreeg Tottenham in de openingsfase al verschillende mogelijkheden. Zo miste Bergwijn een aardige schietkans bij de ploeg die ten opzichte van Leeds extra rust had gehad door het noodgedwongen uitstellen van de wedstrijd tegen Fulham.

In de 29ste minuut werd de wedstrijd opengebroken, mede dankzij Bergwijn. De Oranje-international werd net binnen het strafschopgebied onderuitgehaald door Ezgjan Alioski en scheidsrechter David Coote wees naar de stip. Kane ging achter de bal staan en benutte de strafschop feilloos: 1-0. De Spurs-spits maakte zo alweer zijn tiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Kane toonde vlak voor rust opnieuw aan veel meer te zijn dan een doelpuntenmaker. Met een geweldige pass bracht hij Son in stelling en de Zuid-Koreaan faalde niet in de afwerking. Son klopte van dichtbij Illan Meslier en de 2-0 tegen Leeds was voor Son al zijn honderdste goal in dienst van Tottenham. Het was al de dertiende keer in het huidige Premier League-seizoen dat Kane en Son samen de rollen van aangever en doelpuntenmaker vertolkten bij een goal. In de Premier League-historie sloeg een duo nooit vaker toe in één seizoen.

Leeds bleef aanvalslust tonen en werd ook een paar keer dreigend via spits Patrick Bamford. Het lukte de ploeg van Marcelo Bielsa, waar Pascal Struijk een basisplaats had, niet de spanning terug te brengen. In de vijftigste minuut deelde Toby Alderweireld al de genadeklap uit door binnen te koppen uit een corner van Son: 3-0.

Spurs speelde de wedstrijd daarna volwassen uit en kreeg via Son en Kane nog kansen op een grotere zege, maar de mogelijkheden werden niet benut. Een smetje op de overwinning was de rode kaart voor Matt Doherty. De rechtsback van Spurs kreeg in de extra tijd zijn tweede gele kaart en moest vertrekken. Bergwijn maakte de negentig minuten vol bij de Londenaren, die zich nu kunnen gaan richten op de League Cup-wedstrijd tegen Brentford van dinsdag. In de Premier League heeft Spurs de aansluiting met de top door de zege op Leeds weer gevonden.