Berghuis blinkt uit als rechtsbuiten: Ajax maakt geen fout tegen Fortuna

Ajax heeft de bekerzege op Feyenoord een passend vervolg gegeven. Uitblinker Steven Berghuis hielp de Amsterdammers zondag met twee doelpunten en twee assists langs Fortuna Sittard (4-0).

Ajax
Ajax
4 - 0
Fortuna Sittard

Omdat Mohammed Kudus ontbrak met hamstringklachten, moest John Heitinga puzzelen met zijn opstelling. De trainer van Ajax koos ervoor om Berghuis een linie naar voren te schuiven en Florian Grillitsch verrassend in te passen op het middenveld. Dat bleek een uitstekende keuze, want als rechtsbuiten vertolkte Berghuis een hoofdrol tegen Fortuna Sittard.

Het laatste Eredivisie-doelpunt van de Oranje-international dateerde van het uitduel met Cambuur. Op 5 februari sloeg Berghuis in Leeuwarden twee keer toe. Dat deed hij zondag in eigen huis tegen Fortuna opnieuw. Op kenmerkende wijze - naar binnen draaien en met links de verre hoek zoeken - opende Berghuis na iets meer dan vijf minuten de score (1-0).

Daarmee maakte de Ajacied niet alleen een einde aan zijn doelpuntendroogte, maar trad hij ook in de voetsporen van Hakim Ziyech. De Marokkaans international was in het seizoen 2018/19 de laatste speler van Ajax die minimaal vijf keer scoorde van buiten het strafschopgebied. Nog binnen het half uur verdubbelde Berghuis de voorsprong tegen Fortuna door met rechts in het dak van het doel te schieten (2-0).

Daar kon Fortuna weinig tot niets tegenin brengen. De bezoekers uit Limburg, met Burak Yilmaz in de basis alsof er niets was gebeurd, slaagden er niet in om een van de spaarzame uitbraken om te zetten in een doelpunt. Ook de dubbele wissel halverwege (Paul Gladon en Ximo Navarro voor Dogan Erdogan en Remy Vita) bracht daar geen verandering in. Dichter bij dan een kopballetje op de lat van Dimitrios Siovas zou Fortuna niet komen.

Twee debutanten
Aan de andere kant maakte Ajax tien minuten na rust een einde aan het laatste sprankje hoop van de bezoekers. Op aangeven van Berghuis vuurde Steven Bergwijn hard raak (3-0). De ruime marge gaf Heitinga de gelegenheid om Silvano Vos en Mika Godts hun officiële debuut te gunnen. Tussendoor zorgde Kenneth Taylor met zijn achtste doelpunt van het seizoen voor het slotakkoord. Opnieuw was Berghuis de aangever (4-0).

Door de eenvoudige zege neemt Ajax de tweede plek weer over van PSV. Beide topclubs verzamelden 59 punten, maar de Amsterdammers beschikken over een beter doelsaldo. Fortuna Sittard staat elfde en behoudt een veilige marge van acht punten op nummer zestien Excelsior.