Berekende gok met 'Anti-Bosz' Tedesco pakt perfect uit voor Schalke 04

Reacties

Berekende gok met 'Anti-Bosz' Tedesco pakt perfect uit voor Schalke 04

Schalke 04 heeft het laatste decennium een naam opgebouwd een trainerskerkhof te zijn. De laatste tien jaar werden tien trainers versleten. Maar dit seizoen zijn Die Königsblauen een oase van rust, zeker in vergelijking met aartsrivaal Borussia Dortmund. Daar brandt het vuur met Peter Bosz als slachtoffer.

Die rust is het resultaat van een gok. Schalke 04 koos afgelopen zomer bewust voor Domenico Tedesco als opvolger van Markus Weinzierl. De 32-jarige trainer werd weggeplukt bij Erzgebirge Aue, de nummer 14 van de Tweede Bundesliga. Maar het was wel een berekende gok.

In zijn opleiding was Tedesco het beste jongetje van de klas, waarbij hij dé kroonprins der Duitse trainers – Julian Nagelsmann – naar de kroon stak. Beiden kennen elkaar van de opleiding van Hoffenheim en hun gezamenlijke autoritjes op weg naar de trainersopleiding.

Erzgebirge Aue nam Tedesco in maart 2017 aan in de hoop degradatie uit de Tweede Bundesliga te ontlopen. Het gebrek aan ervaring – hij werkte alleen met de jeugd van VfB Stuttgart en 1899 Hoffenheim - was geen beletsel voor de vuurdoop van de dertiger. Dankzij een imponerende start onder zijn leiding (13 punten uit zijn eerste vijf duels) slaagde Tedesco in zijn missie. In Aue werd hij omgedoopt tot wonderdokter.

Na een verblijf van slechts honderd dagen in Aue liet Tedesco zich verleiden tot de overstap naar Schalke 04. Met tranen nam hij afscheid om met frisse moed en overtuiging zijn volgende uitdaging te beginnen in zijn nog jonge trainersloopbaan.

Tedesco wil geen laptop-trainer genoemd worden, ook al is het meer dan een publiek geheim dat hij elke training op een laptop voorbereidt. Hij staat ondanks zijn leeftijd ook boven de groep, maar wel op zijn eigen manier. Wie na de training een hesje laat liggen of te laat voor de training is, krijgt geen boete. De speler moet zijn overtreding bekopen met een beknotting van zijn vrije tijd. Een dagje achter de kassa in de fanshop is het lot van de zondaar.

Tedesco is ook een tegenpool van Bosz. Niet het systeem is heilig, maar de spelers en de tegenstander bepalen zijn tactische plan. De Anti-Bosz heeft de ogenschijnlijke doorsneeploeg zodanig tot een team gesmeed dat het zich inmiddels op de tweede plaats achter Bayern München heeft genesteld. Natuurlijk kan het niet los worden gezien van de sportieve crisis bij Borussia Dortmund en RB Leipzig.

Maar het is ook het resultaat van het werk van Tedesco, die het bijvoorbeeld ook aandurfde de 29-jarige aanvoerder Benedikt Höwedes af te zetten. 'We zijn de trainer veel verschuldigd', zei de 28-jarige verdediger Bastian Oczipka. 'Hij heeft er een nieuw wij-gevoel ingebracht en maakt ons elke week beter.' Na een serie van elf duels zonder nederlaag durven de Schalke-fans na de uitermate teleurstellende tiende plaats van afgelopen seizoen weer te dromen van een terugkeer in de Champions League.

'De ranglijst interesseert mij helemaal niets. We proberen die te negeren', probeert Tedesco de verwachtingen te temperen. Maar zaterdag kan Schalke 04 met een succes bij Eintracht Frankfurt als Vize-Herbstmeister de winterstop ingaan en blijft het sowieso voor aartsrivaal Borussia Dortmund. En dat zien ze graag in Gelsenkirchen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.