'Benfica toonde mentaliteit van groot kampioen'

Reacties

Opnieuw gooit Benfica hoge ogen in Europa. En ditmaal niet in de Europa League, maar in de Champions League. Trainer Rui Vitória wist na het bereiken van de kwartfinale ten koste van Zenit Sint-Petersburg (1-0, 1-2) wel waarom.

'Benfica toonde mentaliteit van groot kampioen'

Benfica leek in Rusland een verlenging nodig te hebben nadat Hulk het doelpunt van Jonas tijdens het heenduel teniet deed, maar door twee late doelpunten van Nicolás Gaitán en Anderson Talisca won de kampioen van Portugal ook de return. 'We hebben een geweldige spelersgroep die dit heeft verdiend', zei Vitória na afloop op de UEFA-website. 'We bleven gefocust, ook na de tegengoal. We hielden vertrouwen en toonden de mentaliteit van een groot kampioen.'

Dat was de laatste jaren in het miljoenenbal wel anders. Sinds het bereiken van de kwartfinale in 2011/12 – ook toen ten koste van Zenit – strandde Benfica altijd in de poulefase. Dat mondde in 2013 en 2014 weliswaar uit in een finaleplaats in de Europa League, maar schitteren op het allerhoogste podium waarop de club begin jaren zestig furore maakte deden De Adelaren niet. Nu hoort de Europa Cup I-winnaar van 1961 en 1962 eindelijk weer eens bij de beste acht van Europa.

Nicolás Gaitán heeft zojuist de cruciale gelijkmaker binnengekopt nadat een verwoestende uithaal van Raúl Jiménez via de lat voor zijn voeten belandde.
Nicolás Gaitán heeft zojuist de cruciale gelijkmaker binnengekopt nadat een verwoestende uithaal van Raúl Jiménez via de lat voor zijn voeten belandde.

Wat succestrainer Jorge Jesus pas in zijn derde seizoen lukte, daar is zijn opvolger Rui Vitória in zijn eerste jaar al in geslaagd. 'Onze spelers wisten wat hen te wachten stond, we waren defensief altijd goed georganiseerd. We kwamen hier met de missie om goed te verdedigen en te scoren. Dat hebben we gedaan', zei Rui Vitória na afloop. De van Vitória Guimarães afkomstige trainer heeft dan ook een stevig fundament om op te bouwen, dat van zijn naar Sporting Lissabon vertrokken voorganger.

Een aanzienlijk deel van de spelersgroep die Rui Vitória dit seizoen onder zijn hoede heeft, werkte immers ook al met Jorge Jesus. Raúl Jiménez niet. De Mexicaanse spits kwam begin dit seizoen over van Atlético Madrid en beleefde woensdag zijn finest hour. De 24-jarige invaller besloot vijf minuten voor tijd maar eens uit te halen, met de belangrijke gelijkmaker van Nicolás Gaitán tot gevolg. 'Ik zag de bal stuiteren en vond dat het tijd was om te schieten. Ik ben altijd in de zege blijven geloven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.