Benfica evenaart prestatie Koeman door late goals bij Zenit

Reacties

Voor de vierde keer heeft Benfica zich geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. Trainer Rui Vitória evenaarde de prestatie van zijn voorganger Ronald Koeman (2005/06) door de kampioen van Portugal langs Zenit Sint-Petersburg te leiden. Na de 1-0 zege van drie weken terug in Portugal, werd het in Rusland 1-2.

Benfica evenaart prestatie Koeman door late goals bij Zenit

Het venijn zat tijdens de return in de staart. In de 69ste minuut haalde Yuri Zhirkov na een overtreding op Nélson Semedo de achterlijn. Hulk kopte zijn voorzet van dichtbij tegen de touwen. Het steeds voorzichtiger spelende Benfica leek te wankelen, totdat invaller Raúl Jiménez vijf minuten voor tijd vanuit het niets verwoestend uithaalde en Nicolás Gaitán de rebound binnenkopte. In de slotminuut scoorde ook Anderson Talisca (eveneens ingevallen) nog, toen Zenit wanhopig jaagde op een tweede goal.

Tijdens de heenwedstrijd in Lissabon had het net uit de winterstop teruggekeerde Zenit zich nog beperkt tot tegenhouden, in eigen huis deed de kampioen van Rusland beter zijn best om de weg naar het doel van Benfica te vinden. De ploeg van trainer André Villas-Boas bleef net als in de vorige zes officiële duels echter verstoken van een doelpunt in de eerste helft.

Artem Dzyuba werd weliswaar een paar keer in stelling gebracht, maar slechts één keer kwam de 27-jarige spits aan schieten toe. De Russische clubtopscorer mikte de bal bij zijn eerste mogelijkheid voor het doel van Ederson langs. Bij een steekballetje van Danny kwam de vervanger van eerste keus Júlio César op tijd zijn doel uit om de bal voor de voeten van Dzyuba weg te ranselen.

Trainer Rui Vitória deed wat Ronald Koeman in 2005/06 lukte met Benfica: de kwartfinale bereiken. In 1994/95 en 2011/12 stond de tweevoudig Europa Cup I-winnaar ook bij de laatste acht van de in 1992/93 opgerichte Champions League.
Trainer Rui Vitória deed wat Ronald Koeman in 2005/06 lukte met Benfica: de kwartfinale bereiken. In 1994/95 en 2011/12 stond de tweevoudig Europa Cup I-winnaar ook bij de laatste acht van de in 1992/93 opgerichte Champions League.

Renato Sanches (op de bovenste foto in duel met Aleksandr Anyukov) was daarom de man die in de vermakelijke openingsfase het dichtst bij een doelpunt kwam. Ondanks zijn nog jonge leeftijd, achttien jaar, domineerde het Portugese toptalent vooral voor rust het middenveld. Toen hij halverwege de eerste helft de kans kreeg uit te halen, vloog zijn schot maar net langs de paal.

Het late doelpunt van Jonas in het heenduel bleef daarom lang de enige treffer van het tweeluik. De Braziliaanse aanvaller, dit seizoen goed voor 28 officiële goals, was ook in de return al snel gevaarlijk met een vrije trap. Yuri Lodygin tikte de bal echter over de lat. De Russische doelman lag ook in de weg toen Jonas na rust voor hem opdook, toen er steeds meer ruimte kwam in de Zenit-defensie.

Zenit mocht daarom blijven hopen op de eerste kwartfinaleplaats in de CL-historie. De Russen zochten meer en meer de aanval, maar invaller Igor Smolnikov mikte de bal na een vrije trap recht in de handen van Ederson. Meteen daarna schoot Dzyuba maar net over. De openingstreffer kwam er uiteindelijk toch, maar tevergeefs. Omdat Benfica net als drie weken terug laat scoorde, staat die club in de kwartfinale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.