Beloonde Cillessen nadert met Barcelona fenomenale prestatie

Barcelona is nog twee wedstrijden verwijderd van een seizoen zonder ook maar één nederlaag in La Liga. Met Jasper Cillessen op doel maakte de kampioen van Spanje woensdagavond geen fout tegen Villarreal: 5-1.

Voor Cillessen betekende dit zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen. De Nederlander is bij Barcelona tweede keeper achter Marc-André ter Stegen en keept normaal gesproken alleen in de wedstrijden in het toernooi om de Copa del Rey. Drie dagen na de Clásico (2-2) mocht Cillessen het echter laten zien in het competitieduel met Villarreal. 'Jasper heeft een goed seizoen achter de rug en verdient deze beloning', legde assistent-trainer Jon Aspiazu voor aanvang uit.

Cillessen liet opnieuw zien dat Barcelona op hem kan rekenen. De doelman moest in de eerste helft twee keer handelend optreden en deed dat prima. Zijn eerste redding was na een kwartier, bij een schot vanuit de tweede lijn van Pablo Fornals. Vijf minuten voor rust redde Cillessen met zijn voet bij een inzet van Jaume Costa, nadat Gerard Piqué matig had verdedigd.

Jasper Cillessen keepte een goede wedstrijd.

Barcelona stond op laatstgenoemd moment al met 2-0 voor. De kampioen was na dertien minuten op voorsprong gekomen via een intikker van Philippe Coutinho, na een sterke individuele actie van Ousmane Dembélé, en Paulinho had de marge een kleine vijf minuten later al verdubbeld. Andrés Iniesta was de architect van deze tweede Barcelona-goal en de afscheidnemende middenvelder verzorgde kort voor rust ook de prachtige assist op de 3-0 van Lionel Messi.

Voor Barcelona was er halverwege dus al geen vuiltje meer aan de lucht. De Catalanen leken het in de tweede helft wel te geloven en dat resulteerde na tien minuten in een erg gelukkig doelpunt voor Villarreal. Een schot van Fornals werd van richting veranderd door de wegduikende Nicola Sansone, waardoor Cillessen kansloos was. De keeper deed nog zijn best om de arbitrage ervan te overtuigen dat Sansone hands maakte, maar tevergeefs.

Met een goede ingreep voorkwam Cillessen niet veel later de 3-2. Rodrigo Hernández kopte uit een hoekschop hard in en zag zijn inzet op de doellijn gekeerd worden door Cillessen. Dichter bij de aansluitingstreffer kwam Villarreal in het restant niet en kort voor tijd tikte Dembélé op aangeven van Ivan Rakitic de 4-1 binnen. Het slotakkoord kwam ook op naam van de aanvaller, die na een fraaie solo in blessuretijd de 5-1 over Villarreal-doelman Sergio Asenjo heen wipte.

Barcelona is dus ook na 36 competitiewedstrijden nog ongeslagen en speelt dit seizoen nog uit tegen Levante (zondag) en thuis tegen Real Sociedad (volgende week zondag). De ploeg van Ernesto Valverde nadert een buitengewone prestatie.