Belgisch voetbal wordt hervat met een van meest overbodige duels ooit

Reacties

Het Belgische voetbal wordt op 26 juli hervat met wat kan worden beschouwd als een van de meest overbodige wedstrijden aller tijden: Virton - Beerschot op het tweede niveau.

Belgisch voetbal wordt hervat met een van meest overbodige duels ooit
© Pro Shots

Bij dit duel uit het seizoen 2019/20 staat werkelijk niets meer op het spel. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) oordeelde echter dat de wedstrijd alsnog moet worden overgespeeld.

Dat zit zo. Op 25 januari - toen de meeste mensen bij het woord corona nog dachten aan die speler van FC Porto of aan een biertje - rekende Virton in de een na hoogste afdeling nipt af met Beerschot: 1-0. De enige treffer had echter nooit mogen tellen: toen scheidsrechter Arthur Denil de bezoekers instrueerde bij een vrije trap, bracht Virton het spel weer op gang met uiteindelijk een doelpunt tot gevolg.

'Dit gaat niet om het reglement, maar om gezond verstand', foeterde Beerschot-coach Hernán Losada destijds op de clubsite. 'Het spreekt toch voor zich dat een vrije trap niet genomen mag worden als een scheidsrechter de tegenspelers erop aan het wijzen is waar ze de muur moeten opstellen en de bal niet in zijn vizier heeft. Dit heb ik nog nooit gezien.'

Steekspel
Wat volgde was een juridisch steekspel dat uiteindelijk zelfs de trouwste fans van de betrokken clubs niet meer konden volgen. De zaak raakte in de vergetelheid toen de coronacrisis ertoe leidde dat de hele competitie moest worden stopgezet, op de return tussen Beerschot en OH Leuven om promotie naar de Jupiler Pro League na. Deze wedstrijd wordt op 2 augustus gespeeld.

'De KBVB en de Pro League moesten zich schikken naar deze uitspraak en gingen op zoek naar een datum. Na overleg met de lokale overheid en de rechtenhouder is het zondag 26 juli geworden. Dan ontmoeten Virton en Beerschot elkaar in het Yvan Georgesstadion om 16 uur', aldus Beerschot in een statement.

Beerschot richt zich vanzelfsprekend voorlopig op het promotieduel. Voor Virton betekent de wedstrijd een afscheid van het profvoetbal: de club kreeg geen proflicentie en komt volgend seizoen uit bij de amateurs.

Versoepelingen
In België werden woensdag de nodige coronaversoepelingen aangekondigd. Het is reëel dat de stadions deels gevuld zullen zijn bij de herstart van de competitie. Als de curves blijven dalen, mogen er bij evenementen in de buitenlucht per 1 augustus achthonderd man aanwezig zijn. Dit kan op aanvraag zelfs worden verhoogd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.