België slaat modderfiguur in Europa door stadionkwestie

Reacties

Het feest-EK van 2020 gaat voorbij aan België en Brussel, althans als speelstad. Want terwijl De Rode Duivels beter lijken dan ooit, heeft een heuse stadionklucht ervoor gezorgd dat de UEFA besloot Brussel te schrappen als speelstad.

België slaat modderfiguur in Europa door stadionkwestie

Al vier jaar geleden waren er de eerste plannen voor een nieuw stadion in Brussel. Wat volgde was een wirwar van procedurele kwesties. Zo was de parkeerplaats waar op gebouwd moest worden eigendom van de stad Brussel, maar het betreffende grondgebied (Grimbergen) behoorde weer tot Vlaanderen. Uitsluitsel over de cruciale benodigde bouwvergunning voor de nieuwe voetbaltempel was er nog steeds niet.

De Belgische afvaardiging hoopte op respijt tot 31 januari, maar de UEFA bleek onverbiddelijk. Het Eurostadion zal geen onderdeel uitmaken van de Europese EK-dans. Drie groepswedstrijden en een achtste finale gaan aan de neus van de Belgen voorbij.

'Het risico was te groot om te wachten. Brussel heeft een probleem om het stadion op tijd af te krijgen, maar wij hebben een nog groter probleem als het er uiteindelijk niet komt', zo legde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin uit bij de bekendmaking van toewijzing van de duels voor de aangewezen stadions.

Bondsvoorzitter Gérard Linard besefte al snel wat het besluit van de UEFA voor het Belgische voetbal betekent. 'We moeten dit aanvaarden, ook al heeft dit veel negatieve gevolgen. Dit brengt imagoschade mee voor ons land, voor de KBVB en voor Brussel als Europese hoofdstad.'

'De KBVB is niet verantwoordelijk voor deze situatie, maar we hebben veel krediet verloren bij UEFA en FIFA', vervolgde de bestuurder. 'We missen de kans om vier wedstrijden van hoog niveau te ontvangen, waarvan twee van de Rode Duivels. Ook op economisch vlak is dit een gemiste kans. Het is een vreemde situatie: onze nationale ploeg is nog nooit zo goed geweest, maar we kunnen het EK niet ontvangen.'

Hoewel het EK dus aan Brussel voorbij zal gaan, zijn de stadionplannen er nog steeds. De projectontwikkelaar heeft aangeven dat het UEFA-besluit niets verandert en dat het nieuwe stadion er zal komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.